Hlavní obsah

Český pohár v boulderigu hostila Ostrava

Novinky, Josef Zajíc

V rámci sportovního víkendu v Avionu v Ostravě se v sobotu 15. října uskutečnilo 4. kolo českého poháru v boulderingu.

Foto: Josef Zajíc

Závodnice absolvovaly čtyři náročné stěny.

Článek

V sobotu 15. října dopoledne v areálu Tendon Blok proběhla kvalifikace závodu. Do finále postoupilo 8 žen a 12 mužů, kteří se v Avionu utkali odpoledne. Ženy zahájily závod v 16 hodin, muži v 18 hodin.

Bouldering je druh lezení, provozovaný bez lana na malých skalních blocích nebo nízkých skalách. V poslední době se závody konají na umělých lezeckých stěnách. Leze se maximálně do výše 4 až 5 metrů bez jištění. Padá nebo seskakuje se do připravených žíněnek. Bouldering nabízí adrenalin, překonávání sama sebe, rozvíjí myšlení při volbě postupů a posiluje celé tělo.

Náročnost tohoto odvětví sportu byla patrná při finálovém závodě žen. Závodnice musely během pěti minut absolvovat výstup na stěně. Přítomní rozhodčí jejich počínání bodovali. Každá musela vylézt čtyři stěny s různě těžkými postupy. Znamenalo to 20 minut velmi těžké práce. Závodnice nesmí dopředu vidět stěnu, a proto jsou v tzv. izolaci, aby "nekopírovaly" postupy svých konkurentek.

Z osmi finálových závodnic si "vylezla" první místo Petra Růžičková z Prostějova před Karolínou Nevělíkovou z HK Pálavský věšák. Třetí místo obsadila Daniela Kotrbová z CC Ruzyně. Nejlepší ostravskou závodnicí byla Alexandra Gendová, která obsadila páté místo.

Sobotní závod mužů vyhrál Martin Stráník před Janem Chválou. Oba z Brna. Třetí příčku vybojoval Ondřej Nevělík z HK Pálavský věšák.

Závěrem pořadatelé vyhlásili konečné výsledky Českého poháru v boulderingu. V kategorii žen celkově zvítězila Karolína Nevělíková z HK Pálavský věšák. V mužské kategorii byl první Martin Stráník z Brna.

Více o boulderingu: www.boulderprojekt.cz nebo blokcentrum.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám