Hlavní obsah

Českobudějovické výstaviště bude až do neděle patřit cestovnímu ruchu a památkám

Novinky, Petr Pokorný

Výstaviště v Českých Budějovicích, respektive celá jeho severní část, pavilony T1, T2, Z a jejich okolí, bude až do neděle 28. dubna patřit turismu. O aktuálních tématech a novinkách v cestovním ruchu zde od čtvrtka 25. dubna jedná bezmála 400 účastníků 3. ročníku dvoudenní odborné konference Travelcon.

Foto: Petr Pokorný

Účastníci Travelconu 2019.

Článek

V pátek 26. dubna se k nim přidá i veřejnost v rámci navazujícího veletrhu Travelfest a kulinářské přehlídky Gastrofest Jaro 2019.

Po úvodních tónech Smetanovy Vltavy konferenci zahájil ve čtvrtek sérii přednášek, workshopů a diskuzí ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Jaromír Polášek, který mimo jiné připomněl hospodářský význam turismu, jenž loni přinesl do státního rozpočtu ČR přibližně 120 miliard korun. Další miliardy pak městům a obcím.

„Nejde jen o byznys. Cestovní ruch je o lidech a pro lidi, kteří si k nám přijíždějí odpočinout, pobavit se a načerpat novou energii. Proto zde nebudou chybět témata věnovaná novým trendům, zkvalitňování služeb i zcela zásadní udržitelnosti cestovního ruchu. Občas se totiž stává, že myslíme na stromy a zapomínáme přitom na les," konstatoval Polášek.

Ambicí letošního Travelconu je stát se první plně udržitelnou konferencí v ČR. „Cestovní ruch hraje významnou roli v rozvoji území, přitom vlivem jeho obrovského vzestupu dochází k poškozování životního prostředí, nadměrnému využívání přírodních zdrojů a vzniku konfliktních situací mezi domácím obyvatelstvem a návštěvníky. Travelcon podporuje udržitelný cestovní ruch, který napomáhá rozvoji území a šetrně využívá přírodní i kulturní hodnoty a míří tak k dlouhodobé prosperitě dané oblasti," poznamenala manažerka Travelconu Petra Machovcová z JCCR.

Úplnou novinkou konference, která se svou úrovní již napevno zařadila mezi nejvýznamnější události svého druhu v ČR, je živý on-line přenos jednání prostřednictvím internetu v češtině a angličtině do celého světa. Velký zájem o konferenci potvrdil její vysoký odborný kredit. „Samozřejmě zde hledám inspiraci, ale velice mě zajímá konkrétně tematika udržitelnosti cestovního ruchu,“ prozradila Dana Müller z destinačního managementu Zlínsko-Luhačovicko.

K účastníkům konference se v pátek 26. dubna připojí na českobudějovickém výstavišti také široká veřejnost. V prostorách pavilonů T1, T2 a Z totiž odstartuje třídenní veletrh cestovního ruchu Travelfest 2019, který se koná v duchu Jižních Čech pohodových se zaměřením na život v památkách. Ty zde budou prezentovány prostřednictvím pokračujícího česko-rakouského přeshraničního projektu Památky žijí. Souběžně proběhne také tradiční přehlídka dobrého jídla a pití Gastrofest Jaro 2019.

Na českobudějovickém výstavišti se budou bavit všichni, mladí, staří, děti, celé rodiny. Například v pavilonu T1 se po celé tři dny mohou návštěvníci těšit na prezentaci turistických oblastí a cílů z celé České republiky i ze zahraničí, „živou“ hudbu, známé osobnosti, gastronomii a soutěže. V pavilonu T2 bude největší prostor věnován již zmiňovanému projektu „Památky žijí“, turistickým oblastem a projektům. Pavilon Z bude v sobotu a v neděli patřit dětem a jejich rodičům, pro které JCCR připravila pestrý zábavný program.

Další informace na www.travelfest.cz, www.travelcon.cz a www.pamatkyziji.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám