Hlavní obsah

Česko si 9. května připomene Den Evropy

Novinky, Tomáš Majliš

Každoročně si 9. května státy Evropské unie připomínají počátek evropské integrace po druhé světové válce oslavou Dne Evropy. V českých městech bude pro širokou veřejnost v rámci těchto oslav uspořádána řada akcí, které proběhnou pod souhrnným názvem Evropské dny 2013.

Foto: Evropská unie

Den Evropy 9. května

Článek

Den Evropy připomíná vyhlášení Schumanovy deklarace 9. května 1950, ve které francouzský ministr zahraničních věcí Robert Schuman navrhl novou formu politické spolupráce v Evropě. Jejím cílem bylo vyloučit v budoucnu válečný konflikt mezi evropskými státy.

Schumanův plán obsahoval výčet přesných a rychle uskutečnitelných kroků, které měly po zkušenostech z první a druhé světové války zaručit, aby konflikty mezi Německem a Francií byly do budoucna nejen nemyslitelné, ale také materiálně nemožné.

Základem mělo být vytvoření nadnárodní evropské instituce, která by řídila společnou spolupráci v oblasti produkce uhlí a oceli - významných strategických surovin pro zbrojní průmysl. Na základě Schumanovy deklarace byla za necelý rok podepsána smlouva, která založila Evropské společenství uhlí a oceli. Kromě Německa a Francie se připojila také Itálie a státy Beneluxu. Vznikly tak základy společenství, které dnes nazýváme Evropskou unií.

U příležitosti oslav Dne Evropy proběhne ve dnech 6. - 13. května v celé České republice řada koncertů, výstav, promítání filmů a konferencí s evropskou tematikou pod souhrnným názvem Evropské dny 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám