Hlavní obsah

České finále Rozpočti si to! je za námi

Novinky, Renata Majvaldová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 27. června se v Náprstkově muzeu v Praze konalo finále VI. ročníku Rozpočti si to. Soutěž prověřila finanční gramotnost žáků základních a středních škol z celé České republiky. Rozpočti si to! je součástí projektu Finanční gramotnost do škol obecně prospěšné společnosti yourchance.

Foto: Renata Majvaldová

Vítězný tým 1. stupně Borci z pětky ze Základní školy Křepice

Článek

O moderaci celé akce se s elánem a energií sobě vlastní postarala Kateřina Lichtenberková, expertka v oblasti finanční gramotnosti a rozvoje podnikavosti.

„Soutěž Rozpočti si to! je unikátní svým komplexním přístupem k osobnímu rozvoji. Podporuje získání a rozvoj zdravých finančních návyků, seznamuje žáky s důležitými pojmy z oblasti rodinného rozpočtu, a navíc rozvíjí jejich schopnosti týmové spolupráce, podnikavosti a digitální gramotnosti. Velkou přidanou hodnotou je také rozvoj kreativity, která umožňuje nacházet nové způsoby řešení různých životních situací a reagovat tak pohotově na požadavky dnešní doby,“ vysvětlila přínos soutěže Gabriela Křivánková, spoluzakladatelka yourchance.

Smyslem interaktivní hry Rozpočti si to! je rozvinout finanční gramotnost účastníků – žáků základních a středních škol, jejich rodičů a učitelů, a to zejména v tématu domácího hospodaření.

Žáci prvního stupně měli v dopolední části za úkol prezentovat svou postavu finančně gramotného člověka, kterou si vytvořily v online části soutěže. S představením postavy byla spojena speciální disciplína, a to karneval s maskami, které nějak symbolicky vystihují oblast financí.

Týmy druhého stupně a středních škol měly jako finální soutěžní úkol představit a prezentovat příběh své herní rodiny, svého herního profilu a shrnout, co jim hra přinesla a jak k soutěži přistupovaly.

„Finále Rozpočti si to! bylo povedenou přehlídkou dětské invence ve specifické oblasti až uměleckého zachycení problematiky finanční gramotnosti,“ dodal k výkonům ve finále soutěže a samotným prezentacím Lukáš Kovanda, člen poroty, zástupce partnerské organizace DRFG a hlavní ekonom CZECH FUND.

A komu se letos dařilo nejvíce a oslnil účastníky finále i porotu? V kategorii prvního stupně základních škol obsadil třetí místo tým Kreativky ze Základní školy Křepice, na druhé příčce bodovaly Youtuberky ze Základní školy Bílina, Lidická a prvenství si na jižní Moravu odvezli Borci z pětky opět ze Základní školy Křepice.

Třetí místo v kategorii druhý stupeň základních škol získal tým Kostíci ze Základní školy a Mateřské školy Kostomlaty pod Milešovkou, druhé místo patřilo týmu Sajmonovci ze Základní a Mateřské školy Blížkovice a prvenství získal tým Black and White ze Základní školy Kladno, Pařížská.

V kategorii středních škol se na třetím místě umístil tým Bylo nás pět ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Hustopeče. Druhé místo si odnesl tým BUBUKYCH z Obchodní akademie a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky z Liberce. První příčka patřila týmu KUBISGANG z Vyšší odborné školy a Střední školy v Českých Budějovicích.

Partnery soutěže jsou Nadace DRFG, Komerční banka, Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, Paralelní Polis, STABILO Česká republika, iQLANDIA, ALBI Česká republika, dm drogerie markt, Čtyřlístek a Informační centrum OSN v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám