Hlavní obsah

Česká republika má dva čerstvé držitele Světového poháru

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do České republiky se v závěru zimy vrátily dva Světové poháry v tak úspěšném, ale zcela zapomenutém zimním sportu, a to ve skibobech.

Foto: Jana Melicharová

S. Preclíková se Světovým pohárem ve skibobech

Článek

V prvním dubnovém dni se sešli skibobisté ze Skibob klubu Dobruška na společném posezení, aby zakončili další úspěšnou sezónu. Vždyť mezi sebou mají třetího muže Světového poháru Dominika Harnacha, několik nových mistrů světa a držitelku Světového poháru pro rok 2018 Stanislavu Preclíkovou.

Ta ke svému úspěchu velice skromně řekla: „Vůbec jsem nepřemýšlela o tom, že letos pohár získám. Protože jsem neodjela první dva závody, tak jsem se po sedmi závodech pohybovala až na 3. místě, i když s minimálním bodovým rozdílem. A pak přišlo finále v Naasfeldu, kde to mám ráda a kde si to vždycky užívám. Já závod vyhrála a moje největší soupeřka a dosud vedoucí závodnice Němka Sylvie Steiningerové atmosféru samotného závodu nezvládla a skončila hluboko v poli poražených. Bodově jsem se tedy na Sylvii dotáhla a obě jsme se svorně umístily na 1. místě. Vtipné bylo to, že s tím organizátoři nepočítali a měli trofej jenom jednu. Tu jsem si přivezla já a Sylvie si na tu svoji zatím musí počkat.”

Spokojený trenér Karel Baláček svoji svěřenkyni se Skibob klubu Dobruška už jenom doplnil: „Moc si vážím úspěchů dobrušských skibobistů. A letos obzvlášť, neboť sezona byla taková nijaká. Na začátku ledna uplaval sníh a domácí závody byly zrušeny. A tak jsme je doháněli, jak se dalo. Potom se také někteří závodníci, kterým jsme věřili a kteří pravidelně vozili medaile, nemohli vrcholných závodů zúčastnit z pracovních či soukromých důvodů. Prostě sezóna nic moc. Chtěli jsme ji alespoň v polovině března důstojně zakončit při prvním a také zároveň posledním závodě v Čechách, a to na „domácí“ sjezdovce v Deštném. Ale i tady bylo počasí proti nám! V sobotu se za skvělých sněhových podmínek odjel závod v Super G a obří slalom, ale v noci na neděli to pak přišlo! Vládce Orlických hor Rampušák nás pěkně vypekl. A tak se závodní sjezdovkou místo skibobistů proháněl tak prudký vítr, že ji v horní části zatarasily popadané stromy a bylo po závodech.”

To mrzelo i Bohumila Flegla, čtyřnásobného mistra světa v kategorii masters 3, který se na domácí závody moc těšil: „Letošní sezónu jsem si opravdu užíval. Měl jsem natrénováno a vyhýbala se mi zranění, která mě limitovala v té loňské. I sporty, které jsem dělal před skiboby, mi pomohly k dnešním úspěchům ve skibobech. Vždyť jsem mistr sportu v biatlonu z roku 1986. A také tak trochu soupeřím s manželkou Ilonou, která je mistryní světa na přesnost přistání v parašutismu. No a pak ten adrenalin, který na skibobech zažívám, to se nedá popsat. Baví mě i to, že stále ještě porážím závodníky mnohem mladší. I když bez podpory rodiny bych to asi nedokázal.”

Taková tedy byla úspěšná sezóna skvělé party lidí ze Skibob klubu Dobruška...

…a ten druhý Světový pohár mužů vyhrál Pavel Čiháček z TJ Sokol Deštné v Orlických horách.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám