Hlavní obsah

Česká pexesa a kvarteta zobrazují hlavně pohádky, edukace o českém lese chybí

Novinky, Jana Kittová

Českým dětem chybí klasická papírová pexesa a kvarteta, která by realisticky zobrazovala motivy českého lesa. Vyplývá to ze studie edukačního projektu Lesní svět realizované na vzorku 25 českých e-shopů specializovaných na hru a edukaci.

Foto: Lesní svět

Pexeso jako takové je česká specialita. Existuje od roku 1965 a skrývá v sobě zábavu i možnost edukace. Navíc posiluje schopnost koncentrace a paměť.

Článek

Z 300 druhů pexes jen 18 o české přírodě

Studie byla realizována v červenci na vzorku 25 e-shopů, které se specializují na společenské hry, hračky, edukaci, školní potřeby a knihy. Autoři studie analyzovali několik stovek odkazů s tím, že vyhledávali pouze klasické papírové pexeso s minimálně 16 dvojicemi obrázků a papírové kvarteto s 32 hracími kartami.

„Snažili jsme se najít ta pexesa a kvarteta, která pracují s realistickými motivy českého lesa. Chtěli jsme zjistit, jaké možnosti mají při výběru těchto dvou her rodiče, kteří chtějí své děti v poznávání českého lesa vzdělávat,“ vysvětluje cíl studie jeden z autorů Miloš Tomek z edukačního projektu Lesní svět.

Studie se věnovala výhradně klasickým českým papírovým pexesům s cenovým stropem do 100 Kč. Z celkově zhruba 300 druhů definovaných papírových pexes bylo pouze 18 pexes věnovaných realisticky zobrazeným motivům české přírody. Za realistický a z edukačního hlediska vhodný motiv považovali autoři studie buď fotografii nebo profesionální věrnou ilustraci se zvýrazněním charakteristického znaku jednotlivých prvků fauny a flóry českého lesa.

Z těchto 18 pexes bylo 5 univerzálně přírodních (řeka, rybník, louka, zvířecí mix), 9 se věnovalo pouze omezeným kategoriím (houby, hmyz nebo ptáci), 3 druhy pexes se pak věnovaly čistě lesu (podzimní les, léto v lese, myslivecké pexeso) a jeden druh pexesa pracoval pouze s motivy stromů.

Ještě hůře z pohledu edukace o českém lese dopadla kvarteta. Ze zhruba 100 druhů kvartet se pouze 6 druhů věnovalo české přírodě. „Dá se říci, že výsledek nás nepřekvapil. Výrazně převažují motivy z filmové produkce. Pokud tyto ilustrace zobrazují faunu nebo flóru, jsou výrazně polidštěné a na hony vzdálené reálné podobě,“ říká Miloš Tomek.

Autoři studie také navštívili deset kamenných obchodů, aby srovnali off-line a on-line nabídku. „V kamenných obchodech je nabídka mnohonásobně nižší. Z deseti navštívených obchodů jsme pexeso s motivy českého lesa našli jen ve dvou případech,“ doplňuje Tomek.

Pexeso pomáhá děti rozvíjet už přes 50 let

Pexeso vymyslel v roce 1965 jako akronym z názvu vědomostní soutěže Československé televize „Pekelně se soustřeď“ výtvarník Zdeněk Princ. Pod stejným názvem ho nikde ve světě nenajdete.

Motivy prvního českého pexesa byl Old Shatterhand a Vinnetou. Stejně jako kvarteto cvičí především paměť a soustředění. Hlavně u schopnosti soustředění je pexeso velmi vhodným nástrojem, protože až 40 % současných dětí má problém s udržením pozornosti. Zároveň jako každá hra rozvíjí kreativitu, sebeovládání nebo umění prohrávat. Při jeho hře ale dochází především k rozvoji sociálních vztahů v rodině nebo dětském kolektivu.

„Máme-li zájem vzdělávat předškolní děti o lese, je ideální kombinace dát si pexeso, které věrně zobrazuje faunu a flóru v českém lese a pak si to jít fyzicky do lesa ověřit,“ doporučuje Miloš Tomek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám