Hlavní obsah

Česká detektivka Sázka na třináctku připomněla šarmantní slovenskou herečku Zuzanu Cigánovou

Novinky, Robert Rohál

Byl to český film Sázka na třináctku, kde se v hlavní ženské roli představila slovenská herečka Zuzana Cigánová. V detektivce režiséra Dušana Kleina si zahráli také Rudolf Hrušínský nejstarší a Jaroslav Satoranský, uvedla ji v repríze v sobotu 7. února televize Prima.

Foto: archiv autora

Zuzana Cigánová v roli Květy v detektivce Sázka na třináctku.

Článek

V českém filmu debutovala slovenská herečka už ve Vávrově poetické adaptaci Hrubínovy básně Romance pro křídlovku (1966), kde ztvárnila Terinu. Později si zahrála v dalších filmech - v již zmíněné detektivce Sázka na třináctku (1977), tragikomedii Tím pádem (1979) a rozsáhlé životopisné fresce Putování Jana Amose (1983), kde ztvárnila - opět v režii Otakara Vávry - roli první Komenského manželky Magdaleny.

Bratislavská rodačka Zuzana Cigánová (*23. 6. 1947) pochází z umělecky založené rodiny. Zatímco její matka byla malířka, o dva roky starší bratr Petr Cigán se prosadil jako loutkový výtvarník a animátor. Jistě i díky tomu už jako malá tíhla Zuzana k výtvarničině, teprve až na gymnáziu se rozhodla pro studium herectví. To už ale měla za sebou první filmové role, což de facto rozhodlo o její další budoucnosti. 

Její první filmovou rolí byla titulní postava v povídce Malá manekýnka ze slovenského filmu Strieborný favorit (1960), pod jehož režií je podepsán Andrej Letrrich. Třináctiletá představitelka Malé manekýnky hrála dívenku, která se stane hvězdou módních přehlídek. Propadne pýše a samolibosti natolik, že pionýrská organizace musí vyvinout maximální úsilí, aby ji přivedla zpět na pevnou zem.

Hereččinou další rolí byla už zmíněná Terina ve Vávrově filmovém přepisu Hrubínovy Romance pro křídlovku, kde si zahrála - v době natáčení jí bylo osmnáct - mezi ostříleným herci a její hvězda se najednou ocitla na prvním z jejích hereckých vrcholů. Film, v němž dále hráli Jaromír Hanzlík, Štefan Kvietik, Miriam Kantorková nebo polský herec Janusz Strachocki, slavil úspěch zdaleka nejen v tuzemsku. Kromě řady domácích ocenění získal i zvláštní cenu poroty a stříbrnou medaili na Mezinárodním filmovém festivalu v Moskvě 1967 a stříbrnou sirénu na Přehlídce českých filmů v italském Sorrentu 1969. 

Následovaly další filmy i televizní inscenace, které se sice točily na Slovensku, ale zároveň neunikly ani pozornosti českého publika. Zajímavé přitom je, že ještě během studia na Vysoké škole múzických umění (1965 - 1966) Zuzana Cigánová působila jako elévka na Nové scéně v Bratislavě.

Teprve po absolutoriu školy nastoupila do angažmá ve Slovenském národním divadle, kde ji čekaly role naivek a mladých žen. Ale i ona se časem dočkala i postav vyloženě komediálních či složitějších ženských charakterů. Také ve filmu a televizi ji její zjev předurčil pro role moderních, praktických a cílevědomých žen, které se jen tak něčeho nezaleknou.

Když během léta 1988 doprovázela po Jižní Americe svého manžela, který tehdy vedl expedici Tatra kolem světa, psala si deník. O dva roky později vyšel knižně pod názvem Kúsok cesty okolo sveta. To byl začátek její další umělecké aktivity, s níž slaví na Slovensku velké úspěchy.

Dnes je z herečky Zuzany Cigánové, dlouholeté členky činohry SND, etablovaná autorka knih Kúsok cesty okolo sveta, Dopadne to dost dobre, pes bude rád, Divadelná hra, Špaky v trní a Šampaňské, káva, pivo. Dvě z nich byly nominovány do finále prestižní literární soutěže Anasoft Litera.

Umělecký profil Zuzany Cigánové připomíná také kniha Hvězdy odvedle a jejich stopy nejen v českém filmu, kterou nedávno vydalo nakladatelství Grada Publishing.

Reklama

Výběr článků

Načítám