Hlavní obsah

Čerti zase poletí přes celé Česko

Novinky, Vratislav Konečný

V dálce se zablesklo, to se čert ozval svým signálem. Pozemská hvězdička letěla vstříc těm nebeským. Vzápětí se vznesla světlice i nad náš kopec u Zdic a než vystoupala do nejvyššího bodu, nad temným obzorem Brd zailuminovala bílá stužka. Nejinak tomu bude v sobotu 23. března.

Foto: Renata Šafránková

Ilustrační foto z minulého ročníku, stanoviště u Popovic.

Článek

Světelný signál keltského telegrafu odpalovaný čerty se ponese od slovenských hranic až k západu.

Na první signální...

Již počtvrté se z vrcholu Velké Javoriny vydá po moravských a českých kopcích Keltský telegraf. Jeho smyslem je propojit místa v krajině pomocí světelného signálu. Navazuje se tak na pradávnou techniku využívající ohňů k přenosu zpráv z kopce na kopec. Nejde o žádnou keltománii, jak se v minulých letech řada neúčastníků posmívala. Spíš o příjemnou zábavu, výstup na některé kopce vyžaduje daleko víc fyzické námahy než posměšky z pohovky doma u televize.

Dorozumívací signály patří k základním lidským zvykům. U nás i v okolní Evropě je k dokonalosti dovedly keltské kmeny, světelná signalizace se užívala přes středověk až do vynálezu elektřiny. Strážní hrádky a tvrze na strategických kopcích sloužily nejen k ochraně kupeckých stezek, ale také jako signální stanice.

Opatrovali ohně i pohřebiště

U Keltů byli kromě známých druidů také váženými lidmi strážci ohně, takzvaní čerti, kteří žili v podzemních úkrytech na kopcích. Měli za úkol udržovat ohně a zabývali se i posmrtnými, zásvětními problémy. Možná i z toho vznikla pověra, že čerti bydlí kdesi v podzemí a udržují pekelný oheň. Čerti byli šamani, ale neměli druidské zasvěcení – starali se o pohřebiště, vybírali vhodná místa pro hroby, většinou s výhledem do kraje. Proto je u nás řada kopců s názvy k čertu se vztahujícími.

Hlavní povinností ale bylo umět za každého počasí zapálit na daném místě oheň, mít stále dostatek paliva. Jeho signál byl často záležitostí života a smrti, většinou se jednalo o znamení varovná. Keltský telegraf je hrou, prima zábavou, i když organizace je značně pracná - Vlasta Hela, Hlavní čert by mohl vyprávět, ale to by dalo na knihu.

Doletí až k Němcům

Takže si přejme jasnou oblohu, to ostatní přijde samo. Když nic jiného, aspoň se pěkně projdete a možná získáte nové kamarády a sami se stanete čerty.

Signály se přenášejí světlicemi, standardní zábavní pyrotechnikou. Ale pozor na suchou trávu, musí se dbát i pravidel požárních. S pánem čertem a nebi zdar, ať je hezky. Nejvzdálenější letošní stanoviště je až v Sasku! Kolem Prahy je několik stanovišť.

Reklama

Výběr článků

Načítám