Hlavní obsah

Černošínské muzeum hostí výstavu fotografí Jana Pakosty

Novinky, Martina Sihelská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu byla v černošínském muzeu zahájena výstava fotografie stříbrského fotografa Jana Pakosty. Jeho prvotní věta, pronesena vážným tónem zpěváka Karla Gotta – tedy, v tak malém prostoru jsem nikdy nevystavoval, se při zahájení změnila v údivnou – tedy, to jsem opravdu, ale opravdu nečekal.

Foto: Martina Sihelská

Černošínské muzeum hostí výstavu fotografií Jana Pakosty. Na vernisáž přišlo přes šedesát lidí a úplně tak zaplnili všechny výstavní prostory.

Článek

Stalo se tak při pohledu na zcela zaplněné muzeum příchozími návštěvníky. „Říkal jsem si, když vezmu přítelkyni a budou tu ještě pracovníci muzea a starosta města, tak už nás bude šest a můžeme to považovat za úspěch. Že přijde desetinásobek, to bych opravdu nečekal, to ani na některých větších výstavách nebývá,“ usmíval se spokojený autor výstavy.

Vernisáž zahájil hrou na klávesy desetiletý Martin Rybecký ze Stříbra a slovem všechny přivítal černošínský starosta Miroslav Plincelner.

„Naše muzeum je malé a krátce v provozu. Proto mě těší velká návštěvnost, zejména pak i to, že nás osobně přijel podpořit ředitel stříbrského muzea Zbyněk Navrátil, kterému zároveň děkuji za spolupráci při budování našeho muzea. V letošním roce ještě plánujeme rozšíření těchto prostor o další tři místnosti. A samozřejmě po celý rok se zde budou konat další akce, chystáme Velikonoční výstavu, V dubnu zde pak budou Výtvarníci Borska, v létě sbírka kapesních kalendáříků, na podzim ještě minerály a další fotografie a jiné,“ uvedl starosta.

Na výstavu se přišly podívat také Tereza Chaloupková z Olbramova a Adéla Groskopfová z Plzně, která jezdí k Černošínu na víkendy. „Jsme výstavou překvapené, je to tu malé, ale hezké. Přijali jsme pozvání od kamaráda Davida a jsme rády, že jsme se sem vydaly. Jsou tu krásné snímky, nejvíce nás upoutala fotografie s jablkem a květiny,“ uvedly mladé návštěvnice. 

Ze Stříbra přijeli Marie a Emil Fialovi. „Úžasné záběry, zvláště ty krajinky a sakrální památky jsou jedinečné. Překvapilo nás, kolik se zde sešlo lidí, krásná atmosféra a dokonce i pohoštění. Muzeum je jako dělané na podobné akce, už se těšíme na další,“ nešetřili chválou návštěvníci ze Stříbra.

Autor Jan Pakosta se narodil před šestatřiceti lety na Veliký pátek 13., je tedy prý pokladem ze skály, které se na tento den otvírají. Fotografoval už v dětství, ale pak se v období dospívání na dlouho odmlčel. Ač původem z Prahy, nyní žije ve Stříbře a během několika posledních let nalezl zalíbení v digitální fotografi. Má za sebou řadu výstav, například v Praze, v Plzni a dalších městech, je také členem Svazu českých fotografů. V černošínském muzeu je vidět půřez tvorbou, desítky snímků zachycují přírodu, sakrální památky, zvířata i krajinky.

Výstava bude veřejnosti otevřená do 10. března každý den od 9 do 18 hodin. Zájemci si mohou fotografie i zakoupit.

Reklama

Výběr článků

Načítám