Hlavní obsah

Ceny města Ostravy byly in memoriam uděleny Hugovi Mandovskému a Michalu Salomonovičovi

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě Ceny města Ostravy předal na prosincovém zasedání zastupitelstva ve středu 11. prosince ostravský primátor Tomáš Macura.

Foto: Josef Zajíc

Cenu města Ostravy In memoriam pro Hugo Mandovského přebírá jeho žena před zastupiteli města Ostravy. Předává primátor města Ostravy Tomáš Macura.

Článek

In memoriam se tohoto ocenění dostalo zakladateli, vůdci a členu skautského  střediska Osmačtyřicítka Ostrava Hugovi Mandovskému.

Zakladatel ostravského skautingu Hugo Mandovský dostal ocenění za mimořádný celoživotní přínos městu Ostrava v oblasti práce s dětmi a vzdělávání mládeže v principech demokracie a svobody. Skautský vedoucí, známý pod přezdívkou Píro, se věnoval práci s dětmi a mládeži více než padesát let.

V době totality, kdy společenský režim skautingu nepřál, se snažil zachovat jeho ideu, za normalizace byl dokonce na čas potrestán zákazem práce s dětmi  a mládeži.  Do roku 1989 přežíval oddíl, ve kterém působil, pod hlavičkou TJ Sokol Nová Ves. Po sametové revoluci pomohl založit zaniklý skautský oddíl Junák v Ostravě. Skautské středisko Osmačtyřicítka, které oživil, funguje dodnes.

Ocenění Cenu města Ostravy in memoriam obdržel i ostravský rodák Michal Salomonovič jako zvláštní projev uznání a úcty za celoživotní postoje, osobní hrdinství a přínos pro mladou generaci v šíření idejí národního odboje. Rodina Michala Salomonoviče byla perzekuována během druhé světové války. Michal Salomonovič přežil ghetto Lodž, tábory Auschwitz-Birkenau, Stutthof, Flossenbürg.

O holokaustu neúnavně a do posledních sil přednášel studentům i dospělým v Česke republice a Německu, opakovaně s nimi navštěvoval bývalé nacistické tábory. Byl místopředsedou Historické skupiny Osvětim, místopředsedou Terezínské iniciativy, členem Židovské obce v Ostravě, členem předsednictva Městského výboru Českého svazu bojovníků za svobodu.

Ceny před členy zastupitelstva města Ostravy převzaly manželky obou oceněných.

„Od roku 1996 ocenilo město už 32 nejvyšších městských vyznamenání, ve třech případech byly oceněny kolektivy. Vyjma atleta, který přispěl svou účastí ke zvýšení prestiže ostravského atletického mítinku Zlatá tretra, Usaina Bolta, se jednalo většinou o rodáky, nebo lidi, kteří spojili s Ostravou podstatný kus svého života. Zatím deseti z nich město Ostrava udělilo cenu in memoriam,” informovala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí ostravského magistrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám