Hlavní obsah

Cenu Bílý slon 2016 získala Zoo Brno

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V soutěži českých a slovenských zoologických zahrad o odchov roku 2016 zvítězila a cenu Bílý slon 2016 získala Zoo Brno za odchov rosomáka sibiřského (Gulo gulo gulo).

Foto: Jiří Smutný

Letošní trojčata. Po dešti působí poněkud neupraveným dojmem

Článek

Narození každého mláděte rosomáka je považováno za obrovský úspěch, protože rosomáci se v zoologických zahradách rodí jen zřídka. Právě brněnský sameček Vasil byl vůbec první mládě rosomáka, které se narodilo v českých a slovenských zoologických zahradách.

Záležitost se týká loňského roku. Tehdy samozřejmě ještě nikdo netušil, co se stane rok následující. Letos totiž samice Nataša znovu překvapila. A tentokrát porodila rovnou trojčata. Chovatelé se zpočátku opět strachovali, jak to dopadne, ale dopadlo to výborně. Při pohledu na tři malé rosomáky je zjevné, že se jim daří dobře. Brzy si zvykli na výběh i na návštěvníky,  jejichž přítomnost jim vůbec nevadí.

Soutěž Bílý slon organizuje už od roku 1994 občanské sdružení Česká zoo ve spolupráci s Unií českých a slovenských zoologických zahrad. Do 23. ročníku se přihlásilo celkem 15 zoologických zahrad. Brněnská zoo v této soutěži již získala ocenění v roce 2008 za odchov dvojčat ledních medvědů a v roce 2013 za odchov medvědů kamčatských.

Reklama

Výběr článků

Načítám