Hlavní obsah

Centrum Veltrus je opět průjezdné, mnozí řidiči se však nepřestávají divit

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední červencový čtvrtek proběhla ve Veltrusech kolaudace revitalizovaného dopravního uspořádání na náměstí Antonína Dvořáka.

Foto: Martin Tlustý

Veltruské náměstí Antonína Dvořáka s novým dopravním řešením, pohled po příjezdu do Veltrus od kruhového objezdu u bývalého kláštera.

Článek

Od pátku 1. srpna již náměstím naplno projíždějí auta i autobusy. Dopravní policisté kvůli zcela novému dopravnímu řešení náměstí prosí všechny projíždějící řidiče, aby pokud možno co nejrychleji vzali na vědomí zdejší zásadní změnu přednosti v jízdě, o které sice standardně informuje velká předepsaná informační tabule, leč někteří řidiči zde mají tendenci jezdit stále "po paměti" a mnozí pak musí zbytečně a na poslední chvíli velmi prudce brzdit.

Prakticky žádný vážnější problém nečeká na řidiče při příjezdu do Veltrus od kruhového objezdu "u kláštera" ze státní silnice 608, z nichž naprostá většina pro průjezd náměstím volí odbočení vlevo a pouze na konci náměstí si musí raději dát notný pozor na případné zmatkující řidiče v protisměru.

Ta hlavní a pro mnohé doposud zcela nečekaná změna totiž čeká na řidiče jedoucí z centra města přes dopravně zcela nově upravené Dvořákovo náměstí směrem na kruhový objezd "u kláštera" na státní silnici 608.

Již při průjezdu zatáčkou prakticky končící před restaurací Česká koruna, tedy na hraně Dvořákova náměstí, by měl každý řidič přijíždět již téměř krokem. Zcela přímý průjezd přes Dvořákovo náměstí z veltruského centra již není nově možný.

Řidiči jedoucí z centra Veltrus při vjezdu na náměstí narazí v přímém směru na dopravní značku C3b (přikázaný směr jízdy vlevo), jízdu rovně jim dále ještě následně zapovídá značka B-2 (zákaz vjezdu všech vozidel z tohoto směru). Řidiči tedy před vjezdem na náměstí a odbočením vlevo musí jednak nechat bezpečně projet případná vozidla přijíždějící v protisměru a dále zde musí rovněž dát přednost případným chodcům na vyznačeném přechodu. Teprve pak mohou bezpečně odbočit vlevo a objet přibližně polovinu náměstí až k výjezdu z města.

Tento podrobný popis nové dopravní situace vznikl proto, že v sobotu odpoledne zde řada místních i přespolních řidičů brzdila doslova na poslední chvíli a mnohdy silně zmatkovala. Bohužel se našli i piráti, kteří bohužel prosvištěli náměstím pěkně postaru, značka neznačka. Doufejme, že takových individuí bude v budoucnu co nejméně, protože se zde pohybují nejen auta, ale také cyklisté, chodci, jakož i malé děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám