Hlavní obsah

Centrum Radotína bude lepším místem pro život

Novinky, Jana Hejrová

Slavnostní zahájení stavby etapy A Centra Radotín, která promění brownfield nedaleko radotínského nádraží v moderní centrum, se konalo ve středu 9. března. Stavební práce na první etapě projektu by měly trvat do února 2017.

Foto: Jana Hejrová

Slavnostní poklepání základního kamene etapy A výstavby Centra Radotín, 9.3.2016.

Článek

Na základní kámen projektu, který promění brownfield při ulici Na Betonce nedaleko nádraží Praha-Radotín v moderní centrum, ve středu 9. března slavnostně poklepali starosta Městské části Praha 16 Mgr. Karel Hanzlík a zástupci developera, společností VCES Property Development a. s. a Doma je Doma s. r. o., a generálního dodavatele stavby, společnosti VCES a. s.

Do reálné podoby tu nyní začíná růst to, co se tak dlouho plánovalo. Jak řekl starosta Mgr. Karel Hanzlík: „Je to skoro 20 let, co se začalo uvažovat o přeměně tohoto území s cílem dát místu v centrální části Radotína nový život a vytvořit určitou protiváhu panelákům, které tu stojí přes ulici. Nikoho tehdy nenapadlo, že to bude běh na až tak dlouhou trať. Jsem rád, že i přes značnou složitost celého projektu jsme to nikdy nevzdali a v součinnosti s vybraným investorem tak dnes můžeme realizaci stavby slavnostně zahájit."

Za totéž poděkoval Lukáš Kohl, jednatel Doma je Doma s. r. o.: „Myslím, že za ty tři roky, po které se projekt připravoval, už mnozí zapochybovali, že se tu vůbec začne stavět. Děkuji místním radním, že oni pochybnosti neměli; stejně jako my.“ 

I podle Davida Labardina, zástupce generálního ředitele VCES a. s., by celý projekt měl být názornou ukázkou spolupráce s městskou částí a lidmi, kteří zde žijí: „Jsme na začátku první etapy, ale věřím, že se nám podaří dokončit všechny fáze projektu a otevřít tak tyto plochy v centru Radotína k užití všem jeho obyvatelům.“

Jde o koncept, který firma nazvala "Better Living". S cílem vytvářet místa pro lepší život současných i budoucích obyvatel tak již vybudovala například londýnské Canning Town Center.

V Radotíně byl projekt také během prezentace konzultován s obyvateli Radotína. Ti například vyjádřili zájem o řešení dopravní sítě a parkování. Problematiku developer zahrnul do projektu a společně s radnicí jí věnuje patřičnou pozornost tak, aby podpořil sociální udržitelnost projektu. První část plánované zástavby tak nyní dostává reálnou podobu. V rámci etapy A se v prostoru při ulici Na Betonce staví dva bytové domy se 76 byty a šest řadových domů. 

Stavební práce na této fázi projektu by měly trvat do února 2017. V etapě B je naplánovaná výstavba dalších 134 bytů, v rámci etapy C by měly následně vzniknout nové obchodní prostory a centrum města v podobě náměstí a přilehlé třídy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám