Hlavní obsah

Centrum Kamarád-Nenuda připravuje konferenci o snoezelenu

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciální multismyslovou místnost Snoezelen mohou lidé navštěvovat v rodinném centru Kamarád-Nenuda ve Zlíně. Tam se také připravuje konference, která se tomuto tématu bude věnovat, včetně praktických ukázek. Setkání s odborníky se uskuteční ve čtvrtek 10. prosince od 13.00 do 18.00 hodin.

Foto: archív Kamarád-Nenuda

Snoezelen se často využívá i při výchově dětí.

Článek

Terapeutická místnost „snoezelen“, mnohdy přezdívaná jako kouzelná či pohádková místnost, poskytuje pozitivně naladěné prostředí. V něm mohou děti i dospělí relaxovat, poznávat či rehabilitovat.

„Snoezelen je určený především ke stimulaci smyslů a relaxaci, což může být ideální i pro překonání únavy nebo při zbavování se nejrůznějších psychických blokací u dětí i dospělých,“ přiblížila jednatelka centra a jedna z lektorek na konferenci Ivana Scharfová.

Snoezelen je slovo vytvořené spojením dvou holandských slov: snuffelen - čichat a doezelen - dřímat. Pobyt v této jedinečné místnosti má podle odborníků pozitivní vliv také na nemocné a handicapované děti. „Jako určitá forma terapie a pomoci pak může sloužit i sociálně znevýhodněným rodinám nebo rodinám s ohroženými dětmi,“ upřesnila vedoucí centra a terapeutka Ivana Scharfová.

Metodu snoezelen využívá centrum Kamarád-Nenuda také v rámci projektu Bezpečné hnízdo a Snoezelen, které jsou finančně podpořeny z Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, Statutárním městem Zlín a rovněž i Zlínským krajem ze Sociálního fondu. V rámci tohoto projektu nabízejí terapeutky tuto službu klientkám Azylového domu pro matky s dětmi, rodinám v tíživé situaci nebo rodičům s dětmi, kteří mají komunikativními problémy.

„U dětí, které snoezelen navštěvují, je okamžitě vidět krásné zklidnění, velmi hezky se navazuje kontakt a práce s klienty má rychlé viditelné výsledky“ uvedla vedoucí rodinného centra Ivana Scharfová.

Během konference vystoupí řada odborníků. V jednotlivých blocích jsou připraveny i praktické ukázky toho, jak trávit čas ve snoezelenu nebo jak si vyrobit i speciální pomůcky využívané v této metodě. Konference se koná mimo jiné i za podpory Ministerstva práce a sociálních věcí. Účastnický poplatek činí 100 Kč za osobu. Pro všechny účastníky bude připraveno občerstvení i metodické materiály. Podrobnosti i přihlášky naleznou zájemci webu centra.

Reklama

Výběr článků

Načítám