Hlavní obsah

Celoživotní tvorbu architekta a vizionáře Jana Kaplického představuje výstava v Tančícím domě

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až do 13. března ještě potrvá v Galerii Tančící dům v Praze výstava s názvem JKOK Nekonečno Jana Kaplického, konaná u příležitosti 80. výročí narození tohoto významného českého architekta a vizionáře.

Foto: Dana Ehlová

Až do 13. března ještě potrvá v Galerii Tančící dům v Praze výstava s názvem „JKOK Nekonečno Jana Kaplického“.

Článek

Je opravdu příznačné, že právě prostory Tančícího domu, který hlavně zpočátku vzbuzoval tolik protichůdných emocí, se staly místem představení celoživotní tvorby Jana Kaplického. 

Úspěšný architekt, jenž by letos oslavil osmdesáté narozeniny, zcela nečekaně zemřel v lednu 2009, v den narození své dcery. Výstava k jeho nedožitému jubileu nabízí poněkud jiný pohled na architektovo dílo i osobnost.

Zastavme se nejprve u neobvyklého názvu - JKOK. Má prý původ v pohlednici, kterou Jan Kaplický napsal mamince při své první cestě do zahraniční. Že je v pořádku, vyjádřil lakonickým spojením: OK JK.

Vedle toho, že expozice představuje to nejlepší z Kaplického celoživotní tvorby a dokonce i některé dosud nevystavené předměty a projekty z depozitáře jeho pozůstalosti, zobrazuje zároveň autorovy inspirační zdroje, pozoruhodná díla, tvorbu z oblasti designu, rodinné zázemí i jeho vize.

Jak již bylo naznačeno, výstavu tvoří tři tematické celky. Přízemí galerie je věnováno nejzásadnějším projektům, realizacím a principům tvorby Jana Kaplického. Návštěvníci mohou zhlédnout například několik modelů projektu Národní knihovny neboli Blobu či Chobotnice, dokonce i rozměrný model z kostek Lego, na kterém je vidět, jak by knihovna uvnitř fungovala.

Mezi dalšími exponáty určitě překvapí i návrhy futuristických dopravních prostředků včetně vesmírných lodí pro NASA, vystaven je i model administrativní budovy v Berlíně v různých fázích navrhování a experimentování. Pozornost přitahují výsledky architektovy designové tvorby - originalitou nešetřící šperky nebo dámské róby. 

První patro se zaměřuje na architektův tvůrčí proces, návštěvníkům naznačuje, čím byl Kaplický inspirován a co pro něj znamenaly hodnoty jako krása, tvar, smyslnost, technologie či demokracie. Snížené přízemí zachycuje kořeny architekta, jehož rodiče patřili mezi významné umělce, matka byla kreslířka a otec malíř, architekt a sochař.

Pomyslnými průvodci výstavou jsou myšlenky a slova Jana Kaplického, čímž návštěvníci dostávají nejen možnost nahlédnout do architektonické tvorby jeho vlastníma očima, ale také poznat jeho bezbřehou fantazii a precizní prezentaci výsledků práce.

Retrospektivní výstavu realizovala architektka Eva Jiřičná se studiem AI-DESIGN a nadací KAPLICKY CENTRE. Záštitu převzala primátorka Prahy Adriana Krnáčová. 

Vedle dojmů z výstavy může být odměnou za zakoupenou vstupenku káva v baru v nejvyšším patře, "okořeněná" návštěvou vyhlídky přímo na střeše Tančícího domu. Možná právě při pohledu směrem k sadům na Letné si znovu vzpomenete na Jana Kaplického a jeho Chobotnici...

Reklama

Výběr článků

Načítám