Hlavní obsah

Celní Koník odhalil dvanáctimilionový podvod s minerálními oleji

Novinky, Leona Roháčková

Podvod a únik na spotřební dani přes 12 milionů korun, to je výsledek dlouhodobé sledovací akce s krycím názvem Koník. Akci týkající se nelegálního dovozu minerálních olejů odstartovali v roce 2010 ostravští celníci. V těchto dnech případ i s hlavním viníkem předali policii.

Foto: CŘ

Ilustrační foto

Článek

"Česká firma dovážela z Polska minerální oleje s obchodním názvem RUST CLEANER. Deklarovala je tak, že vzhledem k účelu použití nepodléhaly spotřební dani. Zboží mělo putovat do jiného členského státu, v tomto případě na Slovensko," uvedla Pavla Zdobnická z CŘ Ostrava.

Celníci zjistili, že od března do září 2010 bylo na území České republiky dovezeno 38 automobilových cisternových souprav, které obsahovaly 1 102 261 litrů minerálních olejů. Cisterny s polskou imatrikulací minerální olej dovážely přes hraniční přechod Chotěbuz a byly odstavovány v různých areálech např. JZD, bývalých šachet apod. Tam docházelo bez vědomí správce daně k přečerpávání do českých cisteren, které již byly označeny tabulkou ADR (Evropská dohoda o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí) s kódem „motorové nafty“. Poté cisterny putovaly do zásobníku čerpacích stanic v moravskoslezském regionu.

"Fingovaným vývozem na nekontaktní slovenskou firmu v Bratislavě byl zakryt skutečný účel použití, čímž byl způsoben českému státu daňový únik na spotřební dani ve výši 12 069 757 korun," dodala mluvčí. 

V průběhu letošního listopadu celníci případ předali Policii ČR s návrhem na zahájení trestního stíhání jednatele české firmy. Obvinili jej ze zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám