Hlavní obsah

Celebrity testovaly své limity při akci věnované nácviku sebeobrany

Novinky, Helena Šebestová
Aktualizováno

Celebrity, média a odborníci na bezpečnost a sebeobranu spojili své síly na podporu osobního bezpečí. Zúčastnili se akce Modelovky VIP + PRESS, kterou uspořádala 23. ledna v prostorách FTVS UK na Praze 6 Sebeobrana Praha.

Foto: Milan Stryja

Modelka Dominika Mesarošová trénuje s hlavním instruktorem Sebeobrana Praha Radimem Pavelkou

Článek

Zpěvačka Kamila Nývltová, muzikálový herec, představitel titulní role muzikálu Rocky Peter Pecha a modelka Dominika Mesarošová pomohli ve spolupráci se zástupci významných českých médií, bezpečnostním poradcem Andorem Šándorem a představiteli organizace Sebeobrana Praha vlastním příkladem motivovat své fanoušky k fyzické aktivitě a rozšířit povědomí o teorii a praxi v otázkách osobní bezpečnosti, základních pravidel přežití, taktiky v konfliktních situacích, sebeobrany a prevence.

V úvodu akce na téma teroristických a jiných hrozeb a jejich přežití promluvil soukromý poradce v oblasti bezpečnosti, bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby ČR, uznávaný odborník na otázky bezpečnosti, hrozby terorismu a krizový management, a autor knihy „Jak přežít (nejen) teroristický útok” generál v záloze Ing. Andor Šándor (v záloze).

Poté profesionální instruktoři v intenzivní lekci seznámili představitele české kulturní scény a zástupce médií se základními pravidly jednání v situacích ohrožení napadením a pomohli jim osvojit si jednoduché obranné techniky. Následně si účastníci Modelovek VIP + PRESS vyzkoušeli své reakce v terénu při simulacích napadení.

„Byla to opravdu velká zkušenost,“ potvrdila Kamila Nývltová. „Naštěstí jsem se dosud nikdy nestala obětí napadení, ale nikdy nevíte, co se může stát. Asi nejnáročnější pro mě bylo nedržet se moc zpět a opravdu se do instruktorů ´pustit´. I když měli speciální ochranné obleky, překonat zábrany někoho uhodit není snadné,“ směje se půvabná zpěvačka.

„Děkujeme všem účastníkům akce,“ uvedl hlavní instruktor Sebeobrana Praha, z.s., garant výuky bojových sportů na UK FTVS, PhDr. Radim Pavelka, Ph.D. „Řešit modelové situace v terénu pod stresem je skutečným testem vlastních limitů i bez přítomnosti objektivů kamer a fotoaparátů. Všichni účastníci se toho zhostili opravdu se ctí a prokázali velké odhodlání a odvahu,” dodal.

Speciální semináře tohoto typu pořádá Sebeobrana Praha také pro veřejnost. Příští Modelovky - nácvik sebeobranných situací se konají 18. března.

Sebeobrana Praha nabízí také výuku sebeobrany v pravidelných kurzech na různých úrovních. Všechny probíhají pod vedením zkušených profesionálů, lektorů působících na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Koncept sebeobrany v podání této organizace vychází z mnohaletých zkušeností hlavních instruktorů s velkým množstvím bojových sportů a je založený na výběru těch nejjednodušších, maximálně účinných technik.

Reklama

Výběr článků

Načítám