Hlavní obsah

Celebrita je někdo, kdo zasvětí celý život svému poslání, zaznělo na vernisáži malíře Josefa Marka

Novinky, Petr Novák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 5. února byla v Galerii Templ v Mladé Boleslavi slavnostně zahájena výstava obrazů a kreseb známého mnichovohradišťského malíře a učitele Josefa Marka (1921–2009). Výstava potrvá do 9. března.

Foto: Petr Novák

Zájem o výstavu byl obrovský.

Článek

Výstavu uspořádala společnost Kultura města Mladá Boleslav, a to z iniciativy malířova vnuka Daniela Marka, který je náměstkem mladoboleslavského primátora.

Úvodní slovo na vernisáži pronesl Eduard Havránek, rovněž známý mnichovohradišťský pedagog a významná osobnost zdejšího kulturního a společenského života. „V současné době je v naší společnosti považován za celebritu kdekdo. Pro mě je celebritou ten, kdo zasvětí celý život svému poslání. Proto byl pro mě celebritou Josef Marek,“ řekl Eduard Havránek.

Na vernisáži byla rovněž přítomna vdova po malíři Božena Marková a další členové rodiny.

Josef Marek (14. srpna 1921 – 22. listopadu 2009) se narodil v Horních Počátkách na Chrudimsku. Maturoval na učitelském ústavu v Čáslavi. Vysokoškolské vzdělání získal dálkovým studiem v oboru matematika a výtvarná výchova. 

Od roku 1945 učil na základních školách na Čáslavsku, Chebsku, Frýdlantsku, od roku 1953 až do roku 1981 na základní škole v Mnichově Hradišti. Již v mládí projevoval výtvarné nadání, hojně navštěvoval výstavy a seznamoval se s výtvarnými technikami. První samostatnou výstavu měl v roce1983 v Mnichové Hradišti. Oblíbenou tematikou jeho obrazů je krajina zvláště kolem řeky Jizery.

V letech 1983–1985 vytvořil pro CHKO Český ráj cyklus 45 lavírovaných kreseb lidové architektury z oblasti Mnichovohradišťska. Pravidelně se zúčastňoval společných výstav spolu s neprofesionálními výtvarníky z okresu Mladá Boleslav.

Výstava potrvá do 9. března 2014. Otevřeno je od úterý do neděle od 9 do 12 hodin a od 13 do 16 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám