Hlavní obsah

Čekání na přijetí žádosti o řidičský průkaz nebo přihlášení vozidla se lze vyhnout

Novinky, Jiří Smutný

Na Odboru dopravně-správních činností Magistrátu města Brna, Kounicova 67, kde se mimo jiné vydávají řidičské průkazy a přihlašují motorová vozidla, začíná být opět živěji. Jedním z důvodů je to, že letos u nás končí platnost 800 000 řidičských průkazů, takže je třeba je vyměnit.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Žadatelé jsou občas nespokojeni s tím, že vyřizování je časově náročné, ale někdy si situaci komplikují sami, když přicházejí bez potřebných podkladů. Například při žádosti o řidičský průkaz je potřeba předložit takzvanou dokladovou fotografii, odpovídající současné podobě žadatele. Někteří řidiči se domnívají, že budou vyfoceni na místě, což je omyl.

Při žádosti o registraci nového motorového vozidla je zase potřeba kromě občanského průkazu a vyplněné žádosti předložit technický průkaz, zelenou kartu a fakturu z prodejny, kde bylo vozidlo zakoupeno, na což se občas zapomíná a cesta na úřad se tak stává zbytečnou.

Je pravdou, že kdo přijde se žádostí na úřad a vytiskne si pořadový lístek, může čekat i několik hodin, než na něj dojde. Není to však nutné. Pro oba případy, tedy žádost o řidičský průkaz i přihlášení vozidla, existuje možnost elektronického objednání.

Žadatel ji najde na www.brno.cz v sekci občan - potřebuji si vyřídit. V systému si může vybrat z nabízeních termínů ten, který mu vyhovuje, a to celých 14 dní dopředu. Zvolí si den a přesný čas, kdy se může dostavit. E-mailem mu obratem přijde potvrzení žádosti a kód, který pak uplatní při příchodu na úřad.

Tam by se měl dostavit pokud možno přesně. Kód lze použít v časovém úseku 10 minut před a až 10 minut po objednaném termínu, pak přestane platit a objednání se ruší. Po vytištění pořadového lístku klient vyčká, až je jeho číslo vyvoláno, což trvá obvykle maximálně 1 minutu. Tímto způsobem lze ušetřit spoustu času a nervů.

Reklama

Výběr článků

Načítám