Hlavní obsah

Čarodějnice na Ladronce

Novinky, Štěpánka Friedrichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 30. dubna proběhla v areálu Ladronka tradiční akce Městské části Prahy 6 u příležitosti pálení čarodějnic. Součástí akce byla i workshopová zóna Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy.

Foto: Štěpánka Friedrichová
Článek

Počasí nebylo zrovna nejteplejší, ale nepršelo a komu byla zima, zahřál se svařeným vínem nebo některou z mnoha zajímavých aktivit. Nahoře na pláni měla své stánky a aktivity Praha 6 a její partneři.

V keramické dílně si děti mohly vybarvit vypáleného motýla, slona, sluníčko nebo jiný dětský motiv, dále zde byla tvořivá dílna, malování na obličej nebo si zájemci mohli nechat udělat svůj portrét. Jídla a pití zde byla opravdu hojnost. Pivo, svařák, medovina, burgery všech možných velikostí a druhů, palačinky, vafle, koblížky nebo belgické hranolky. V sedm hodin se zapálila vatra a začaly se pálit čarodějnice.

Na pódiu probíhal program, jehož asi největším tahákem bylo vystoupení Jaroslava Uhlíře.

Nedaleko Food zóny měly své zázemí workshopy DDM hl. m. Prahy. Ty prezentovaly jak činnost jednotlivých středisek domu dětí a mládeže, tak byly zaměřeny tematicky.

Stanice techniků prezentovala v rámci svého oddělení fotografie kameru obscuru, předchůdce dnešního fotoaparátu, dále jste si zde mohli zkusit vyvolat snímek pomocí techniky „heliografie“.

Za pomoci vývojky a škrobu se obtiskly různé druhy listů na citlivý fotopapír, kde okamžitě na světle začala fungovat reakce a obtisky se začaly zobrazovat na fotopapíře, který byl následně ustálen. I malé děti si tak mohly vyzkoušet, jak vzniká fotka, starší se pak mohly seznámit s prací oblíbeného fotoateliéru Líheň, který připravuje mladé zájemce o fotografii na střední školy tohoto směru.

Zajímavý pokus probíhal u stánku Pavědy. Do připravených misek se nalilo mléko, do kterého se následně nakapalo pár kapek různě zbarvených potravinářských barev, které vytvořily zajímavý obraz. Pokus spočíval v tom, že se do připravené směsi přidala kapka jaru, která následně velmi změnila původní obrázek. S Pavědou neboli parádní vědou se malí badatelé (děti od 5 let) mohou seznámit na kroužcích DDM hl. m. Prahy. Hravým způsobem na nich poznají, čím se zabývá biologie, chemie, fyzika a základy technických oborů.

Zájemci o přírodu si přišli na své ve stánku Stanice přírodovědců, kde pro ně bylo přichystáno čarodějné poznávání, menší děti si mohly vybarvit omalovánku čarodějnice, ale hlavně vyrobit svoji vlastní. O tu nejhezčí proběhla na konci dne soutěž a několik nejpovedenějších přineslo svým autorům zajímavé ceny. Na akci nemohl chybět skákací hrad, který byl v neustálém obležení.

Kromě řady zajímavých stánků probíhal program i na pódiu, kde nechyběla pohádka Divadla Kaká – Děti moře, Improdivadlo či workshop drumbeny. Konalo se zde i vyhlašování soutěží „Na koštěti kolem světa“ nebo již zmíněné „Vyrob si svou čarodějnici“. Celým odpolednem na pódiu provázel Pavel Wieser.

Na Čarodějnice na Ladronce přišlo letos neskutečné množství návštěvníků, přestože se jednalo o neděli uprostřed prodlouženého víkendu. Pro organizátory to byl náročný den, ale nic nemohlo zkazit dobrý pocit z úspěšného průběhu a radosti malých i velkých příchozích.

Reklama

Výběr článků

Načítám