Hlavní obsah

Čarodějky z Čertovky aneb Na Malé Straně permanentně straší

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská Malá Strana je plná starobylých i novověkých strašidel. Bezhlaví i bezcharakterní finančníci, přízraky zchudlých i bohatých, fechti, kostlivci, vodníci, opilci i opilky, a k tomu ještě čarodějnice a čarodějníci. Vše ve vysoké koncentraci. Pokud je nepotkáte v noci, máte příležitost za soumraku.

Foto: archiv Muzea strašidel

Plavidlo na Čertovce a zběsilý čert

Článek

Netradiční zážitek, kterým můžete okořenit cestu na kteroukoli oslavu čarodějnic, připravilo na poslední dubnový den Muzeum pražských pověstí a strašidel spolu s Muzeem Karlova mostu.

Plavba k ohni vprostřed řeky

"Jedná se o lehce upravenou podobu naší oblíbené akce Strašidlená Čertovka, která je určena všem, od dětí  po důchodce," uvedl Filip Jan Zvolský z Muzea pražských pověstí a strašidel.

"Půlhodinová plavba je doslova nabitá zážitky. Na palubě lodi vás kromě kapitána přivítají i čarodějové a čarodějnice a budou vám po celou plavbu vyprávět pověsti ze staré Prahy. Po březích Čertovky budou rozestavěny postavy z pověstí, které mají jakýmkoli způsobem blízko k čarodějnicím, alchymii a především Praze. Uprostřed Vltavy se pak takřka na dosah přiblíží loď k ohni, který zde bude planout vprostřed řeky a na který budou ostatní muset hledět pouze z dálky. Lodě vyplouvají mezi 18. a 20. hodinou každých 15 minut," dodal Zvolský.

"Na vodě bude téměř celá naše flotila lodí typu Vodouch s 32 místy na palubě, takže se nemusíte bát, že by se na vás nedostalo," dodává  pražský převozník Zdeněk Bergman. 

Slavíme krutý zvyk

"Večer čarodějnic je u nás tradičním zvykem, který je spojen s ohni a veselím a nejinak tomu bude i v našem případě. Je však třeba si uvědomit, že skutečné upalování „čarodějnic“ bylo spojeno s krutými masovými vraždami obyčejných a slušných lidí. Většinou šlo o to, získat majetek ubožáků, nebo o neadekvátní tresty mající ukázat moc církve. Takže pokud se  rozhodnete u nás tu svoji čarodějnici spálit, berte ji pouze jako symbolické zpodobnění toho zlého, co vás v životě trápí, případně jako připomenutí zla, které naštěstí už patří jen do historie." podotkl Filip Jan Zvolský.

Reklama

Výběr článků

Načítám