Hlavní obsah

Čaroděj ze země Oz okouzlil malé i velké diváky při premiéře v brněnské Radosti

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po úspěšné Pipi Dlouhé punčoše se již osvědčený tvůrčí tým pustil do realizace dalšího z „evergreenů“ dětské literatury. Výsledek je výborný, premiérové představení v Radosti (8. března) se líbilo.

Foto: Petr Chodura
Článek

Autorem dramatizace (současně dramaturgem) brněnského muzikálu je stejně jako u vzpomenuté Pipi Pavel Trtílek, dramatik, který umí s citem a porozuměním psát i pro děti a mládež.

Jeho zpracování Čaroděje ze země Oz uvedlo úspěšně již brněnské Divadlo Polárka (premiéra 2016). Režisérem této inscenace, stejně jako nynější v Radosti, je Michal Sopuch, který sem z Divadla Polárka přešel.

Na obou inscenacích se jako choreografka podílela Hana Litterová, její podíl je znát. Zatímco v Polárce se hrálo na hudbu M. Buzziho, pro současnou inscenaci v Divadle Radost napsal hudbu David Rotter, známý zejména scénickou hudbou, spoluprací s více divadelními scénami. V Radosti byl také autorem hudby k Pipi Dlouhé punčoše.

Texty písní muzikálu, směřujícího k dětskému divákovi, jsou svižné, vtipné, sdělné, ladí s Rotterovou hudbou, podtrhující magický, pohádkový děj. Co dává inscenaci hodně na sugestivní, imaginativní síle, je výprava. Scéna Kataríny Kováčikové, kostýmy a loutky Sylvy Zimuly Hanákové dodávají ději kouzelný kolorit a atmosféru, fascinující loutky a rekvizity někdy až ohromí, vzbudí obdivný úžas.

Radost se může opřít i čerpat z bohatých zkušeností. Leona Ondráčková, ve hře v roli tety, měla ve své péči animaci loutek – herce, techniku, inspici. Na cestě k dobrému konci to ani v pohádce nejde bez soubojů se zlem. Zde byl hercům nápomocen Petr Nůsek (pohybová spolupráce a souboje).

Hlavní postavou není čaroděj Veliký Oz (Radim Sasínek), který vlastně ani pravým čarodějem není. Tou je malá Dorotka (Kateřina Kocichová), kterou představil po představení principál divadla Vlastimil Peška, jako novou posilu souboru. Dorotka žije v Kansasu s tetou a strýcem (Petr Šmiřák). Sotva se s nimi na začátku divák letmo seznámí, již je přenesen, vlastně vymrštěn a odvát kansaským tornádem do země Oz. S Dorotkou a s domkem.Ten při dopadu přivodí konec jedné ze dvou místních zlých čarodějnic. Dorotka je nyní kouzelnicí, od níž se očekávají další dobré skutky. Až je vykoná, dozví se, jak najít cestu zpět domů, ke svým.

Začíná dobrodružná cesta. K děvčátku se postupně připojí tři pozoruhodní společníci. Hastroš (Jan Šťava), Plecháč (Jan Pavel Riedl) a Lev (Dalibor Dufek). Každému z nich něco chybí, každého z nich to trápí. Pomůže jim Veliký Oz? Nejprve musí oni pomoci Dorotce, porazit druhou ze zlých čarodějnic (v podmanivém podání Barbory Dobišarové, výborné i jako Pipi Dlouhá punčocha).

Je toho hodně, co prožijí při svém putování, po vítězství nad zlem, až k opětovnému setkání s Velikým Oz. A pak? Vše vlastně nalezli a získali již při své cestě. Navíc přátelství, které přetrvá i po šťastném návratu Dorotky domů. Atmosféru všestranně zdařilého zpracování pohádkového, více již než staletého příběhu, svými výkony dotváří i další, zde již nejmenovaní herci a herečky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám