Hlavní obsah

Bývalí studenti oživili výstavu vzpomínkami: Náš stoletý pan profesor nestárne!

Novinky, Stanislava Dvořáková
Aktualizováno

Klub přátel umění v Ústí nad Orlicí v Galerii pod radnicí otevřel vernisáží 10. dubna k 100. výročí narození malíře, grafika a ilustrátora Ladislava Josefa Kašpara kompletní výstavu všech forem jeho prací s účastí a komentářem jeho bývalých studentů.

Foto: Stanislava Dvořáková

Autoportrét Ladislava Josefa Kašpara připomněl 100.výročí jeho narození.

Článek

Vernisáž uprostřed zhruba 150 výtvarných prací L. J. Kašpara a četných příznivců umění měla obzvláště slavnostní ráz, který byl dán školními - a jak jinak než veselými vzpomínkami bývalých studentů.

Po představení přítomných hostů Marii Šlechtovou, místopředsedkyní spolku KPU, a předání květin manželce malíře Haně a dceři Justíně se slova ujali bývalí studenti litografie na Střední odborné výtvarné škole v Praze, maturanti z roku 1972.

Na smutné vzpomínky ze školních let se zapomíná a zůstávají jen ty veselé. A tak Milan Hladký a Pavel Štefan představili svého pana profesora, jakoby byl stále mezi námi. Však při rozhlédnutí po sále zaplněném jeho pracemi, to bylo docela snadné. A tak vzpomínali na jeho zálibu v kresbách motýlů a brouků a na svoje začátky kreseb pražských scenérií.

K tomu Pavel Štefan s úsměvem dodal: „Patřil mezi nás jako kamarád” a zároveň vzpomenul na jeho rozsáhlou kuriózní sbírku knoflíků, která byla jeho celoživotní vášní. A prozradil: „Kdo přinesl knoflík, měl to dobrý. O tom, co se dělo, když litografičtí bohové nebyli při nás, však raději pomlčím.”

Po rozhlédnutí po sále pak pokračoval: „Ale ještě jednu věc vám nemohu zatajit. L J. Kašpar je zde nejen přítomen prostřednictvím svých prací, ale má zde emisara s plnou mocí, naši spolužačku zvanou Fortuna, Hanu Kašparovou, svou žačku i ženu v jedné osobě.”

Seznámit se s životopisem pak návštěvníci měli možnost v obsažném průvodci vystavených prací.

Malíř, grafik a ilustrátor L. J. Kašpar se narodil 29. dubna 1915 v Bosně a zemřel 13. prosince 1997 v Praze. Jeho rodiče pocházeli z Orlickoústecka, takže tento kraj, kde žil i jeho bratranec Zdeněk Brožek, ústecký výtvarník, rád navštěvoval.

Sám žil v Praze, kde vystudoval grafickou a Uměleckoprůmyslovou školu, po přijetí na AVU však byla tato škola v roce 1938 uzavřena a tak po dobu války pracoval jako reklamní kreslič. Od roku 1946 vyučoval kreslení na několika odborných školách, v letech 1965-81 na SOŠ výtvarné navíc i litografii.

Z další činnosti jsou to ilustrace pro nakladatelství Orbis a různé časopisy, několik stovek exlibris, kresby malované olejovými i akvarelovými barvami, v grafice pak dřevoryty, mědiryt a litografie. Účastnil se četných výstav, kde za plakát Prahy na Světové výstavě v Paříži v roce 1937 získal stříbrnou medaili a diplom na výstavě exlibris v Cannes.

Z jeho prací lze vyčíst dobrou pozorovací schopnost, skvělou výtvarnou paměť, barevnou fantazii a cit pro krásu i docela obyčejných věcí. Při prohlídce galerie pak zaujmou motýli v různých obměnách a kombinacích, jako Červený motýl, Zelený motýl, Postříkaný motýl, Mozaikový motýl a mnohé další, portréty vystihující povahové vlastnosti osob např. Maminka, Prodavačka knoflíků. Jsou zde i jeho autoportréty v provedení oleje, akvarelu i kolorované kresby, řada různých pohledů na krajinu jako Krajina na Islandu, Krajina před bouří, ústecké motivy, novoročenky a mnoho dalších témat, které budou k nahlédnutí ještě do 29. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám