Hlavní obsah

Bývalé karvinské ghetto město promění v průmyslovou zónu

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko uznala statutárnímu městu Karviná evropskou dotaci na vybudování průmyslové zóny místo bývalého ghetta.

Foto: Milan Haluška

Demolice Vagónky

Článek

„S pracemi bychom tedy mohli začít na jaře příštího roku a po vybudování infrastruktury budeme plochy nabízet podnikatelům,“ upřesnil primátor Tomáš Hanzel.

Bývalé karvinské ghetto Vagónka bylo neproblémovější vyloučenou lokalitou, a proto se město rozhodlo pro demolici, která proběhla vloni v létě. Oblast byla vždy podle územního plánu určena pro podnikání, jenže na místě stály domy, ve kterých žily převážně problémové rodiny. 

"Vloni město rodiny přestěhovalo a v srpnu začaly demolice, nyní zbývá zbourat poslední dům. Město požádalo o evropskou dotaci na regeneraci území v novou průmyslovou zónu," sdělila mluvčí města Šárka Swiderová.

Plán změnit Vagónku zpět na průmyslovou zónu rozhodli karvinští zastupitelé v květnu 2011. "Posledních několik desetiletí to byla lokalita velmi problémová a bydlelo tam vždy nejméně 150 až 200 nepřizpůsobivých občanů. Přes časté kontroly v rámci akcí nulové tolerance k nepřizpůsobivým nebylo možné oblast uhlídat, byly tam hygienické problémy, záškoláctví dětí, lidé v okolí byli obtěžováni hlukem, v okolí domů byl stále nepořádek a černé skládky," dodala Swiderová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám