Hlavní obsah

Bystřické zámecké slavnosti slaví 20 let

Novinky, Barbora Janečková

Jubilejní 20. ročník Bystřických zámeckých slavností začne v neděli 8. června v sálech zámku v Bystřici pod Hostýnem. Festival hudby, výtvarného umění a divadla potrvá ve městě až do 29. června. Pořádá jej bystřická radnice ve spolupráci s občanským sdružením Česká kultura.

Foto: Barbora Janečková

Jedním z vystavujících grafiků Hollaru je Pavel Sukdolák

Článek

Dramaturgem programu je již tradičně violoncellista Jan Páleníček. Účinkující umělci se kromě zámku představí také v místním kostele sv. Jiljí a Společenském domě Sušil.

„Nejvíce se těším na úvodní varhanní koncert v kostele. Francouzský sólista Stéphane Béchy zahraje i mého oblíbeného Bacha,“ komentoval program jubilejního ročníku festivalu starosta města Zdeněk Pánek. Koncert začíná v 19 hodin a předchází mu od 17.30 hodin na zámku slavnostní vernisáž výstavy Duchovní rozměr české grafiky ze sbírek sdružení Hollar.

V programu Ozvěny Pražského jara přivítají bystřičtí diváci ve čtvrtek 12. června od 19 hodin Soňu Červenou, která připomene odkaz svého otce a jeho kabaretu Červená sedma. Recitál doplní svým vystoupením klavírista Karel Košárek.

Česká hudba bude rovněž zastoupena na večeru nazvaném Pocta českým mistrům v úterý 17. června, v němž se od 19 hodin představí v zámeckém sále Kvarteto Apollon. Po přestávce se ke kvartetu připojí polská klavíristka Joanna Trzeciak, aby společně zahráli Dvořákův klavírní kvintet A dur.

O dva dny později, 19. června od 19 hodin, vystoupí Joanna Trzeciak v sólovém recitálu, v jehož programu zazní díla J. N. Hummela, L. v. Beethovena, S. Prokofjeva a F. Chopina.

Žánrovou pestrost dvacátých Bystřických zámeckých slavností rozvine Komorní hudební divadlo Brno v pořadu „Prázdnou kasu mám aneb Krize sem, krize tam, já si z ní nic nedělám…“ Toto představení se bude konat v kině Sušil v neděli 22. června od 18 hodin.

Letošní ročník BZS uzavře vystoupení Janáčkova komorního orchestru z Ostravy. V neděli 29. června od 18 hodin vystoupí v kostele sv. Jiljí s díly G. Holsta, E. Griega a L. Janáčka. Sólistkou koncertu bude vynikající česká violistka Jitka Hosprová.

„Před dvaceti lety členové Bystřického kulturního nadačního fondu uspořádali první ročník festivalu komorní hudby v prostorách bystřického zámku. Chtěli oživit kulturní život ve městě i samotný zámek, který postupně prošel velkou rekonstrukcí. S léty se festival rozšiřoval, změnila se jeho dramaturgie. Několikrát se v Bystřici představili umělci, jejichž pozdější umělecká cesta vedla na přední evropské i světové scény a koncertní pódia,“ vzpomíná dlouholetý organizátor slavností Pavel Malének.

Výstava českých grafiků, která doprovází letošní 20. ročník Bystřických zámeckých slavností, je skutečně výjimečná. Sdružení českých umělců grafiků Hollar ji připravilo pro Manhattan Graphics Center přímo v centru New Yorku, odkud právě doputovala do Bystřice pod Hostýnem. Výstava s názvem Duchovní rozměr české grafiky potrvá ve výstavních sálech zámku od 8. června do 13. července a bude otevřena denně kromě pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám