Hlavní obsah

Butovický Trifot Davida Černého je unikátním dílem na městské periferii

Novinky, Vratislav Konečný

Dvanáctimetrová socha stativu se změtí foťáků od Davida Černého oživila mistrnou kompozicí kdysi naprosto nezajímavou periferii kolem stanice metra Nové Butovice. V místech, kde zela řadu let stavební jáma, vyrostlo moderní centrum, zaklenulo vysokými domy jakési údolí směřující k Centrálnímu parku.

Foto: Vratislav Konečný

Dvanáctimetrový Trifot

Článek

Jedna z budov v přízemí se stala výstavní síní fotografie a připojenou kavárnou. Již téměř půl roku, od 13. října 2016, dominuje prostoru před domy Černého Trifot, který představuje vývoj fototechniky. 

Velké kamery v „očích“ foťáků snímají dění kolem, nádherné je to v noci, a následně promítají na čtyři obrazovky umístěné po bocích skulptury.

Černého ke kompozici inspirovalo dílo britského spisovatele Johna Wyndhama Den trifidů, ve kterém obří rostliny ovládly svět.

Příroda stále existuje

V Centru v současné době probíhá výstava Czech Nature Photo, vystavují tu své velkoformátové snímky Václav Šilha, Oldřich Prosický, Petr Bambousek, Dan Materna, Rostislav Štach a Michal Krause.

Autoři zachytili, co kolem nás mizí. Některá zvířata jsou pro nás exotická, nikdy s poloopicemi, hady či vzácnými motýli nepřijdeme do styku, alespoň absolutní většina z nás. Ale jsou tu vyfoceni i rysové, vlci, zajíci, o jejichž bezžití se člověk snaží už celá staletí.

Zoologické zahrady a fotky nám snad stačit nebudou, už bychom se měli probrat a začít s přírodou žít.

Ředitelkou Centra je fotografka Veronika Souralová.

Reklama

Výběr článků

Načítám