Hlavní obsah

Burčákové pochody jsou opět tady. Účast bude jen na vlastní nebezpečí

Novinky, Zdeněk Šmýd

Kdysi to byl jeden vyhlášený burčákový pochod vinohrady. Dnes jsou z něj na Slovácku tři samostatné akce během dvou týdnů a každé se účastní tisíce lidí. Ubytování v nejbližším okolí už teď neseženete.

Foto: Zdeněk Šmýd

Do slováckých vinohradů vyrazí opět tisíce turistů.

Článek

Po roce je to opět tady. Burčákové šílenství na Slovácku vypukne následující dvě soboty. Tisíce burčákových turistů zaplaví po dva víkendy okolí Hodonína, Prušánek, Dolních Bojanovic, Mutěnic a Milotic.

Na internetu lze opět najít nabídky organizovaných výletů z Prahy, Olomouce, či Ostravy. Regionem pojedou speciální autobusové i vlakové linky svážející dopoledne natěšené turisty na místa startů a odpoledne odvážející ty samé, ale společenský unavené lidi, domů.

Penziony v okolí jsou už dávno obsazené. Proudem poteče víno i burčák, na mnoha zastávkách budou k zakousnutí regionální speciality.

Nejprve do Prušánek

Nejvýznamnější turistická akce pořádaná Klubem českých turistů Hodonín nazvaná Pochod slováckými vinohrady zažije 6. října už svůj 42. ročník.

Startovní místa jsou v dopoledních hodinách v Hodoníně pro ty zdatnější a v Dolních Bojanovicích pro ty, kteří chtějí šetřit krokem. Ve všech vypsaných trasách jsou cílem Nechory – obrovská vinařská vesnice u Prušánek. Krásnou, vinohrady osázenou krajinou, lze ujít od šesti do čtyřiadvaceti kilometrů.

Za týden do Mutěnic a Milotic

A týden nato lze zažít to samé, jen pár kilometrů dál. To se bude 13. října konat pochod se startem i cílem v Mutěnicích nazvaný Putování slováckým vinohradem. Neméně oblíbený a neméně masový. Na trasách od sedmi do čtrnácti kilometrů můžete strávit celý den a narazíte při tom na sklepy Pod dubňansků horů a v cíli na Mutěnické búdy.

A aby toho nebylo málo, koná se 13. října po celý den ještě jeden pochod v Miloticích. Připravena na nápor turistů je celá vinařská vesnička Šidleny a účastníci se pak mohou vydat směr Mutěnice a připojit se k předchozí akci.

Burčák umí být zrádný

Pořadatelé všech tří pochodů upozorňují na některá stále podceňovaná fakta. Především, že každý se pochodu účastní na vlastní nebezpečí a musí mít na zřeteli, že burčák dokáže „zamotat hlavu“.

Především je ale nutné si nechat nalévat u skutečných vinařů a vyhýbat se pokoutným stánkařům podél tras, kteří se mnohdy chtějí jen přiživit na popularitě těchto akcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám