Článek
Burčák se jmenuje burčák proto, že jde o bouřlivě kvasící vinný mošt. Takové bouřlivé kvašení je ale otázka pouze několika hodin. Burčák se přesto prodává několik měsíců. Je to zřejmě tím, že různí vinaři začínají svoje víno zpracovávat v různou dobu, takže to pořád někomu kvasí.
Kdo si někdy na stánku burčák koupil, asi mu tam nekvasilo nic. Ale přesto to kupujeme a pijeme. Protože nám to chutná a navíc je to prý zdravé. Ale všechno se jednou omrzí, i pití nekvasícího burčáku. A tak už se brzy prodávat přestane a vinaři budou dělat konečně to, pro co jsou na světě, tedy víno.
Zatím ale ještě pořád několik vytrvalých prodejců tvrdošíjně setrvává na svých místech. V centru Brna jsem objevil už jen jediný stánek, kam zákazníci chodí na burčák i v říjnu. Stojí na Zelném trhu, v jeho horní části. U těch ostatních se nikdo ani nezastaví.