Hlavní obsah

Bunkr v Milostovicích sloužil Němcům k nácviku bombardování

Novinky, Vratislav Konečný

Pilot bombardéru Junkers 87 "Stuka" převedl stroj do střemhlavého letu, pro který bylo letadlo koncipováno. V zaměřovači se objevil cíl. Pěchotní srub československého opevnění. Náporová siréna na podvozku ječela vysokým tónem, zpod trupu se oddělila bomba.

Foto: archiv P. Chrastky

Spřažený těžký dvoukulomet

Článek

Zatímco pilot vyrovnával stroj nad Opavu, puma minula cíl. Nepovedly se ani další zásahy.

Na pěchotním srubu československého opevnění budovaného v letech 1935-1938 nejen na hranicích, ale i uvnitř republiky, si okupanti nacvičovali letecké i dělostřelecké útoky.

Těžký bunkr OP-S 28 „Mezicestí” i lehký vz. 37 řopík stojící v Milostovicích na Opavsku sloužily jako výcvikový prostor wehrmachtu i luftwaffe. Letectvo zde nacvičovalo útoky, které později využívalo při vpádu do Francie a Polska.

Hustě opevněná Opava

Na Opavsku a Ostravsku najdete několik pevností sloužících jako vojenská muzea. Jedním z nich je milostovický pěchotní srub OP-S 25 U trigonometru. O jeho rekonstruování a zachování se stará zhruba 20 členů Klubu vojenské historie (KVH).

Opavský opevněný prostor měl být značně rozsáhlý. Nástup Němců ze Slezska byl logický, nepřítel se mohl v poměrně rovinaté krajině dobře rozvinout. Měly tomu zabránit nejen pevnosti, ale i řad těžkých bunkrů a podpůrných lehkých opevnění.

KVH z Opavy se stará, aby se nezapomnělo na připravovanou obranu republiky a odhodlání mobilizovaných vojáků nevydat pevnosti bez boje. Opavský úsek měl mít 90 těžkých srubů, před zabráním Němci jich bylo vybetonováno a bez těžké výzbroje pouze 26.

Úsek navazoval na tvrz Smolkov u MoravskéOstravy, kde probíhaly na konci války urputné boje, při nichž Němci využili k obraně čs. opevnění. Bunkry měly vytrhané střílny, obrana byla improvizovaná, Němci prý použili i čs. protitankové kanony vz. 36 o ráži 4 cm z plzeňské Škodovky.

Mohutná Šibenice

Naplánovaná tvrz Šibenice západně od Opavy měla být jednou z nejmohutnějších pevností republiky. Tři pěchotní a dva dělostřelecké sruby s další ochranou zůstaly jen na papíře. V podzemí měly zajištovat dopravu elektrovlaky.

Připraven k boji

„V září 1938 srub stavebně dokončili, vyzbrojili zbraněmi - protitankovými kanony vz. 36 a těžkými kulomety vz. 37, nebyly však dodány lafety pro lehké kulomety. K dispozici bylo dostatečné množství munice - asi polovina dotace granátů do protitankových kanónů kanónu, zhruba 1200 kusů, asi 320 000 ks nábojů do těžkých kulometů a asi 80 000 ks do lehkých kulometů. Nebyly dodány časované ruční granáty pro granátové skluzy. V provozu nebyla telefonní ústředna ani stanice zemní telegrafie, stejně jako i vnitřní spojovací síť, se kterou se počítalo až v roce 1939. Ve skladištích chyběly zásoby potravin i pohonných hmot. Překážkový systém kolem objektu byl hotov, prázdné zvonové šachty byly obloženy pytli s pískem a zastřešeny stříškami. Posádka objektu s velitelem por. pěch. Vavřincem Vejmolou, 14. roty IV. hraničářského pluku byla připravena k boji,” uvedl předseda KVH mgr. Pavel Chrastka.

V sobotu 6. září proběhne ukázka cvičení prvorepublikové armády, uvidíte sestavu řady vojenských obrněných vozidel používaných naší armádou.

Otevřeno: od dubna do konce října v neděli 14.00 - 18.00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám