Hlavní obsah

Bukovanský mlýn u Kyjova zve na slováckou zabijačku

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přijeďte si vychutnat do Bukovan pravou slováckou zabijačku. Kdo by odolal, když zavoní ovárek, jitrničky, jelítka a právě poražený pašík zve k posmrtnému ochutnání. Křen vám vyrazí dech, protáhne nos a dodá chuť k dalším pochoutkám i něčemu dobrému na zapití.

Foto: archiv bukovanského mlýna
Článek

Zabijaček jsou nyní všude tucty. Ne u každé si můžete zahrát na řezníkova pomocníka, připravovat jitrničky, nebo se podílet na výrobě vynikající tlačenky. V Bukovanech si "promnete" vepřové a nakonec ho napěchujete do střívek. Nesmíte ale podlehnout domácí pálence, jinak skončíte jako čuníci na zemi.

Postavil si svůj sen

Větrný mlýn u Bukovan vyrostl v roce 2004 jako splněný sen Josefa Kouřila z Kyjova. Na Moravě byly mlýnů desítky, ale postupně zanikly, a narazit na nějaký, a ještě funkční, je rarita.

Bukovanský ale svému poslání neslouží, najdete tu galeristické práce, a  občas i něco navíc, například příští týden v sobotu 4. prosince slováckou zabijačku, při které můžete sledovat čuníka na jeho cestě poslední v hotelu vedle mlýna. Krojované tetky vás budou doprovázet animovaným programem, řezníci vás zasvětí do tajemství svého cechu. A na závěr přijde to hlavní – jitrničky, jak svět neviděl, ale ne imaginární, ze známé pohádky Obušku, z pytle ven!

Ze zdejších se bude kouřit, vůně zaútočí na vaše chřípí a vy si budete říkat, jaká je to slast nemít zakázáno náboženstvím vepřové. Ač je prase zvíře nečisté, co bychom si bez jeho produktů počali. K dobrému zažívání vám zahraje harmonikář a večer se můžete těšit na vínko při cimbálu. Kdo bude ještě moci pohnouti teřichem, může vystoupat do horního mlýnského patra a rozhlédnout se po Dolňácku, Chřibech a  Bílých Karpatech.  

Jen nesmíte mít "naváto", to uvidíte tolik Chřibů, že vám to ti dole neuvěří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám