Článek
Zabijaček jsou nyní všude tucty. Ne u každé si můžete zahrát na řezníkova pomocníka, připravovat jitrničky, nebo se podílet na výrobě vynikající tlačenky. V Bukovanech si "promnete" vepřové a nakonec ho napěchujete do střívek. Nesmíte ale podlehnout domácí pálence, jinak skončíte jako čuníci na zemi.
Postavil si svůj sen
Větrný mlýn u Bukovan vyrostl v roce 2004 jako splněný sen Josefa Kouřila z Kyjova. Na Moravě byly mlýnů desítky, ale postupně zanikly, a narazit na nějaký, a ještě funkční, je rarita.
Bukovanský ale svému poslání neslouží, najdete tu galeristické práce, a občas i něco navíc, například příští týden v sobotu 4. prosince slováckou zabijačku, při které můžete sledovat čuníka na jeho cestě poslední v hotelu vedle mlýna. Krojované tetky vás budou doprovázet animovaným programem, řezníci vás zasvětí do tajemství svého cechu. A na závěr přijde to hlavní – jitrničky, jak svět neviděl, ale ne imaginární, ze známé pohádky Obušku, z pytle ven!
Ze zdejších se bude kouřit, vůně zaútočí na vaše chřípí a vy si budete říkat, jaká je to slast nemít zakázáno náboženstvím vepřové. Ač je prase zvíře nečisté, co bychom si bez jeho produktů počali. K dobrému zažívání vám zahraje harmonikář a večer se můžete těšit na vínko při cimbálu. Kdo bude ještě moci pohnouti teřichem, může vystoupat do horního mlýnského patra a rozhlédnout se po Dolňácku, Chřibech a Bílých Karpatech.
Jen nesmíte mít "naváto", to uvidíte tolik Chřibů, že vám to ti dole neuvěří.



