Hlavní obsah

Budoucí městská galerie byla námětem besedy vedení města Ostravy s občany

Novinky, Josef Zajíc

V úterý 5. března se v ostravském Divadle loutek uskutečnila beseda vedení města Ostravy s občany na téma nová městská galerie v Ostravě.

Foto: Josef Zajíc

Besedující DLO 5.3.2013: Zleva Simona Piperková, Petr Kajnar, tisková mluvčí Andrea Vojkovská a ředitel Sdužení Trojhalí Petr Šnejdar

Článek

S občany přišli pohovořit primátor statutárního města Ostrava Ing. Petr Kajnar, náměstkyně primátora Simona Piperková, ředitel Sdružení Trojhalí Karolina Ing. Petr Šnejdar a tisková mluvčí města Ostravy Andrea Vojkovská.

Hlavním a jediným tématem besedy byl projekt založení městské galerie v Ostravě v Trojhalí Karolina a multifunkční hale GONG v Dolní oblasti Vítkovice.

Zastupitelstvo města Ostravy 5. prosince 2012 schválilo projekt městské galerie jako občanského sdružení, které bude podporováno městem a různými granty. Nevznikne však nový objekt. Pro výstavy, workshopy a další akce by měly být využívány prostory v multifunkční hale GONG v Dolní oblasti Vítkovice a také ve dvou velkých halách Trohalí na Karolině.

"Industriální architektura je ceněným bohatstvím města, její oblíbenost mezi mladými stoupá, přesouvá se do ní značná část kulturního a společenského dění v Ostravě. Podle názorů některých přítomných členů občanského sdružení Kunzthalle Ostrava, které dlouhodobě o městskou galerii usiluje, by však městská galerie měla být příspěvkovou organizací města, tak jak je tomu v jiných velkých městech," shrnula besedu tisková mluvčí Magistrátu města Ostravy Andrea Vojkovská.

"Městská galerie nebude sbírkotvorná a ani nebude vyvíjet uměleckou badatelskou činnost, ale bude institucí, která v pronajatých prostorách nabídne plochu pro nejrůznější výstavy, performance a workshopy. Náplň se zaměří na moderní umění a dá příležitost mladým talentům. Ve dvojhalí lze pořádat sochařské soutěže a další výstavy s velkoformátovými uměleckými objekty," dodala mluvčí.

Primátor Petr Kajnar a náměstkyně primátora Simona Piperková však považují přípravu městské galerie za otevřený proces, který se ještě bude upřesňovat po stránce ekonomické i obsahové. Zástupci města jsou otevřeni dalším názorům a spolupráci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám