Hlavní obsah

Bruntálská Transfúzní služba nabídne o Velikonocích sladké odměny pro dárce

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na všechny dárce krevní plazmy, kteří přijdou na Zelený čtvrtek na Transfúzní službu v Bruntále darovat krev či plazmu, čeká příjemné velikonoční překvapení.

Foto: archiv Transfúzní služby

Velikonoční překvapení mají zdravotníci připraveno jak pro stávající, tak i pro nové dárce.

Článek

Pro dobrovolníky připravují zdravotníci na čtvrtek 29. března nejen velikonoční dekorace a atmosféru, ale i drobné sladké dárečky.

„Velikonoční překvapení máme připraveno jak pro naše stávající, tak i pro nové dárce, které přivítáme obzvláště rádi. Obecně v České republice je nedostatek zejména mladých dárců, samozřejmě ale budeme rádi za každého zájemce, který přijde darovat krev nebo k darování motivuje ostatní,“ říká ředitelka Transfúzní služby MUDr. Marie Urbánková s tím, že na velikonoční odběry se musí zájemci předem objednat.

Pro velikonoční odběry plazmy je třeba se na odběrovém v Bruntále předem objednat, a to na čísle 724 612 667.

Dárcem krve či plazmy se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 65 let, přičemž vhodnost dárce je ještě vždy individuálně posuzována zdravotnickým personálem. „S sebou k odběru potřebuje každý zájemce jen občanský průkaz a kartičku pojišťovny. Před samotným odběrem je pak dobré se doma lehce najíst, nechodit tedy na lačno, jak se občas prvodárci mylně domnívají, a dodržet dostatečný příjem tekutin,“ uzavírá Marie Urbánková.

Výhodami darování krve je přitom v současnosti nejen dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, proplacené jízdné, lékařské vyšetření, vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení nebo odpočet ze základu daně z příjmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám