Hlavní obsah

Broumovským klášterem provedou návštěvníky historické postavy

Novinky, Ivana Kvasnicová

Prohlídky broumovského kláštera netradiční formou nazvané Cestujte s námi v čase mohou všichni zájemci, kteří se rádi baví a poznávají nové věci, absolvovat ještě tento víkend. Seznámí se s králem Přemyslem Otakarem I., arcibiskupem Ferdinandem Sobkem i manželkou sládka městského pivovaru.

Foto: klášter Broumov
Článek

Při procházce dějinami benediktinů na Broumovsku budou mít návštěvníci nevšední průvodce. Těmi je mnich patřící k benediktinskému řádu nebo služka, která se vrátila převyprávět dějiny z 19. století. Tyto dvě postavy pak návštěvníkům představí významné hosty, kteří se podělí o své zážitky z dávných časů.

Král Přemysl Otakar I. ukáže listinu, kterou právě před 800 lety v roce 1213 daroval benediktinům broumovskou kotlinu. Opat Mikuláš pak v honosné klášterní knihovně vysvětlí, proč prchl se svými bratry z Břevnova do Broumova. A prozradí, co tak tajemného a vzácného zachránil a uložil v broumovském klášteře.

Další z významných památek v broumovském klášteře, kopii Turínského plátna, která je dnes vystavená v klášterní jídelně-refektáři, ukáže všem zúčastněným pražský arcibiskup Ferdinand Sobek z Bílenberka. Ten kopii Turínského plátna získal darem od turínského arcibiskupa. Kopii pak následně Sobek daroval broumovskému klášteru. Objevena byla ale až v roce 1999 v klášterním kostele.

Na konci prohlídky pak krátkou historii města Broumova představí svérázná manželka sládka městského pivovaru, která také vysvětlí spor mezi městským pivovarem a pivovarem bratrů benediktinů.

Procházka dějinami v broumovském klášteře je zábavnou hodinou plnou informací a nečekaných setkání. Zavítat na prohlídky Cestujte s námi v čase mohou všichni zájemci v sobotu 24. srpna v 10:15, 11:15, 13:15 a 14:15 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám