Hlavní obsah

Broumovský klášter se připravuje na hlavní turistickou sezónu

Novinky, Kateřina Ostradecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prohlídkový okruh broumovského kláštera přivítal v loňském roce rekordní počet návštěvníků z Čech i ze zahraničí. Na příliv turistů se bude benediktinská národní kulturní památka těšit i v hlavní turistické sezóně, která zde začne již 28. března, na Velikonoční pondělí.

Foto: Kateřina Ostradecká

Celoročně otevřená národní kulturní památka Klášter Broumov.

Článek

Přestože má broumovský klášter již druhý rok otevřeno celoročně, hlavní návštěvnická sezóna letos začne na Velikonoční pondělí 28. března. Jistým malým „předzačátkem“ může být již tradiční akce v klášteře, a tou je Hledání ztracených kuřátek. Potřetí mohou přijít malí i velcí do kláštera na Velikonoční neděli 27. března a od 9:30 pomoci slepičce, které se v rozsáhlém klášterním areálu zatoulala kuřátka. Akce je doprovázena workshopy zdobení kraslic a pletení pomlázek v klášterní kavárně.

A příprava na sezónu? Na prohlídkovém okruhu již probíhá velký jarní úklid, v klášterní jídelně dojde k rozsáhlé opravě a modernizaci osvětlení – nové nasvícení získá i unikátní kopie Turínského plátna. V refektáři budou v průběhu března taktéž odborně vyčištěny vzácné opatské ornáty. Po zimě se probouzí také klášterní zahrada, kde bude probíhat úprava trávníků a jarní osévání.

V dubnu bude zahájena nová výstavní sezóna Galerie Dům a odstartují také víkendové prohlídky s loupežnickým synkem Lotrandem, které jsou oblíbené hlavně mezi dětmi. Máj bude ve znamení benefičního koncertu houslového virtuosa Pavla Šporcla, který 1. května v 18 hodin vystoupí v klášterním Dřevníku. Výtěžek koncertu podpoří letošní již 11. ročník hudebního festivalu Za poklady Broumovska.

Nejvíce pravidelných akcí se tradičně chystá na letní prázdniny. Návštěvníci kláštera se mohou od července do srpna těšit 4krát do týdne na Hudební prohlídky, které jsou spojené s půlhodinovým varhanním koncertem, jehož se zhostí mladí studenti hudby ze sousedního Polska. Další pravidelnou akcí pak budou Noční prohlídky, které představí klášter za svitu svíček, a oblíbené Noční hrané prohlídky, při nichž mají návštěvníci možnost potkat zajímavé postavy z historie kláštera.

Letošní novinkou broumovského kláštera je Skriptorium - středověká písárna, jediná svého druhu v Čechách. Primárně jsou prostory Skriptoria určeny pro vzdělávací programy školních a zájmových skupin, v průběhu letních měsíců ale bude zveřejněno několik termínů, kdy si i zájemci z řad veřejnosti budou moci tyto nevšední prostory prohlédnout a vyzkoušet.

Reklama

Výběr článků

Načítám