Hlavní obsah

Broumovský klášter oslaví 20 let od objevení unikátní kopie Turínského plátna

Novinky, Kateřina Ostradecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 12. ledna oslaví broumovský benediktinský klášter 20 let od objevení unikátní kopie Turínského plátna. Vzácný artefakt je nyní vystaven v klášterním refektáři, který je součástí prohlídkového okruhu, a druhou lednovou sobotu mu klášter věnuje speciální den.

Foto: Kateřina Ostradecká

Broumovský benediktinský klášter a jeho zimní zahrada.

Článek

Vzácnou kopii Turínského plátna našel přesně před dvaceti lety, v lednu 1999, současný správce kláštera Přemysl Sochor. Plátno bylo ukryto za štukovým věncem v klášterním kostele sv. Vojtěcha.

„Byl to překvapivý objev. S tehdejším správcem kláštera P. Norbertem Josefem Zemanem O.Praem. jsme věděli z nápisu SANCTA SINDON umístěného na stuhách věnce, že za ním uložená schránka se bude týkat Turínského plátna (SANCTA SINDON je „terminus technicus“ pro Turínské plátno). Domnívali jsme se, že se tam bude nacházet třeba nějaká nitka z originálu, nebo něco podobného. Při otevření stránky jsme byli nejprve trochu zklamáni, že je tam složený pouze zaprášený pruh látky. Až po rozvinutí jsme spatřili na plátně obrysy těla a zprostřed plátna vypadla latinsky psaná autentika (průvodní listina). P. Norbert začal text překládat. Tehdy nám bylo jasné, že se jedná o něco mimořádného,“ uvedl Přemysl Sochor.

Dvacetileté výročí oslaví klášter speciálními prohlídkami s doprovodným programem. Od 9 do 11 hodin bude Maiwaldova akademie Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov pořádat Interaktivní prohlídky středověké klášterní písárny pro děti i dospělé, zaměřené na Turínské plátno. Vstupné je 150 / 80 / 40 Kč, místa je nutné rezervovat na emailu ma@klasterbroumov.cz.

V 11 a 13 hodin se uskuteční speciální prohlídky kláštera zaměřené na Turínské plátno, jeho historii a zajímavosti. Vstupné na prohlídky je 130 Kč pro dospělé a 70 Kč pro děti. Doporučujeme rezervaci míst na emailu prohlidky@klasterbroumov.cz.

Součástí programu bude také Degustace italských vín v Benediktinských sklepích, od 12 do 16 hodin (rezervace není nutná). Klášterní kavárna Café Dientzenhofer bude po celý den nabízet speciální turínský nápoj Bicerin. Klášterní restaurace U Tří růží nabídne ochutnávku čtyřchodového staroitalského menu.

Reklama

Výběr článků

Načítám