Hlavní obsah

Broumovsko nabízí ve skalních městech dechberoucí podívanou

Novinky, Vratislav Konečný

Na poměrně malém území Broumovska najdete takové nakupení pískovcových útvarů, že může konkurovat Česko-Saskému Švýcarsku. I tady část skal pokračuje v sousedním státě, skalní města Stolových hor na polské straně jsou stejně bizarní jako teplicko-adršpašské skály. Věže, stěny, rokle berou dech.

Foto: Vratislav Konečný

Skalní hřiby ve Slavném

Článek

Do Adršpachu jezdí nejvíce návštěvníků, je to opravdu masová turistika podpořená i tomu odpovídajícím „pohostinstvím“, zejména asijskými bistry, a doprovodnými službami.

Ve skalách si připadáte mnohdy jak při manifestaci, podobně je tomu ale i na polské straně ve skalách nad Karlowem.

Trochu stranou zájmu, je to jedině ku prospěchu

Daleko intimnější je návštěva Broumovských stěn, s nástupem u kaple na Hvězdě, a po hřebeni úzkými roklemi  do Suchého dolu a dále do Police nad Metují.  Stranou také leží partie kolem Božanova a Machova, v oblasti Božanovského špičáku jsou skvělé vyhlídky, zrovna jako u nedalekého Slavného s kamennými hřiby, ve zmenšeném připomínají „pokličky“ z Kokořínska.

Tato oblast bezprostředně navazuje na polské pískovce Hejšoviny, stolové hory s vynikajícími výhledovými plošinami zejména na Broumovskou kotlinu a pohraniční hory Orlické, Králický Sněžník, Soví na polské straně…

Bombou je tu dinopark, ještě ke všemu s ne moc vydařeným ještěrstvem u vchodu do skal. Tomu dali sousedi opravdu ránu, ale každý zlotý dobrý, snad to nikoho nenapadne postavit u „Ádru“.

Rozhodně za návštěvu stojí i stolová hora Ostaš, vypínající se nad Policí nad Metují, má malé, ale hezké skalní město, údolím je oddělena od malých Kočičích skal.

Nad Teplicemi nad Metují najdete Skály, zbytky stejnojmenného hradu slouží jako vyhlídka, je tu nádherně, pokračovat se dá k nedávno postavené rozhledně na Čápu. Za návštěvu stojí i zbytky skalního hradu Střmen, ale jen pokud se vám moc netočí hlava.

Zatímco se všichni hrnou do skalního dvojměstí, v lese nad adršpašským parkovištěm je skryt Křížový vrch, trochu náročnější procházka se stoupáním podle kovových reliéfů křížové cesty zakončené železným křížem otevírá výhledy směrem ke Krkonošům. Skvělá vyhlídka je i z adršpašského Zámeckého vrchu.

Většinou sakrální stavby, ale i vesnická architektura

Kromě přírodních památek uvidíte množství architektonických skvostů – od lidové vesnické architektury, přes zčásti zachráněné broumovské statky, sakrální stavby – broumovský a polický klášter, na hřbitově v Broumově uvidíte náš nejstarší dřevěný kostel, evropskou raritu, barokní kostely Dietzenhoferů bohužel většina ve velmi špatném stavu, narazíte na smírčí kříže, kapličky, skalní hrady.

Neobvyklá je i zachovalá poustevna v Teplicích nad Metují. Za zmínku stojí haltýře, nádrže na vodu v Bezděkově u Police nad Metují. Pokud pojedete do Police, neměli byste vynechat muzeum legendární stavebnice Merkur. Stále se tu úspěšně vyrábí. Je ale dost drahá.

Broumovsko má co nabídnout, a pokud spojíte návštěvu s Polskem, kde se v pohraničí taky nebudete nudit, pak není co řešit. Kromě tamních skalních měst doporučuji navštívit poutní místo Vambeřice a lázně Kudowa Zdroj, ty rozhodně stojí za to, nedaleko nich se nachází i skanzen a kostnice.

Pomoci v hledání vhodného cíle by vám mohl například server www.kladskepomezi.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám