Hlavní obsah

Brno opět roztancuje i dojme srdečný Rune Herholdt

Novinky, Glena Rauerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Brně se o víkendu 14. - 16. října budou už pošesté konat Brno Gospel Days a potřetí na ně přijede dánský dirigent Rune Herholdt. Víkendu bude předcházet úterní Gospel pro všechny v kostele na Grohové, kde můžou příchozí zpívat gospely a spirituály se sborem Brno Gospel Choir, který akci organizuje.

Foto: Jan Janeček
Článek

Tradici Brněnských gospelových dnů v Brně začala v roce 2010 hyperaktivní sboristka Mirka Misáková, která své dítě po dvou letech předala své sbormistryni Zuzaně Petlanové.

Ta vede Brno Gospel Choir obětavě už 14 let, sbor založila nedlouho po prvním gospelovém workshopu s Hansem Christianem Jochimsenem a věnovala mu léta trpělivé práce, které jsou na sboru vidět dodnes. Na brněnských workshopech už byli kromě Runeho dánský dirigent a skladatel Claes Wegener a britská gospelová hvězda Karen Gibson.

Po prvních čtyřech ročnících přešli organizátoři na dvouletý cyklus, v mezidobí v Brně probíhají netradiční JOYFUL NO!SE víkendy organizované stejnojmennou funky-gospelovou formací. Loňského ročníku se zúčastnilo kolen sedmdesáti amatérských zpěváků, letos s Runem do Brna přijedou sdílet jeho nadšení i sboristé z Dánska. Workshop se bude tentokrát konat v sále Bratrské jednoty baptistů, závěrečný koncert pak v zrekonstruovaném Semilassu.

Rune vede úspěšný gospelový sbor v dánském Aarhusu a je také součástí swingového pánského seskupení Gospel Brothers. Jeho nejoblíbenějším autorem je americký pastor Norman Hutchins, ale na workshop pravidelně zařazuje alespoň jednu popovou píseň v gospelové úpravě, v minulých letech to bylo třeba Fix you od Coldplay nebo populární Happy od Pharrella Williamse. Rune svoji živelností dokáže rozhýbat sbor i zvednout ze židlí publikum, pro které si pokaždé připraví i jednoduchou píseň, kterou si pak spolu s ním může zazpívat úplně každý.

„Mě osobně Rune nadchl svým smyslem pro humor, tím jak miluje lidi a jak se jim při koncertě rozdává. Při minulém ročníku se po celodenní dřině nechal pozvat na naše vystoupení, a přestože zvuk nebyl zrovna optimální, tak zůstal, bavil se s lidmi a nakonec ještě pochválil můj zpěv, což mě zvlášť od něj opravdu potěšilo a povzbudilo. Je to člověk, kterého stojí za to zažít na vlastní kůži, pokud nemáte čas strávit s ním celý víkend, přijďte určitě alespoň na závěrečný nedělní koncert, který bude 16. října od 17 hodin, my tam budeme!“ srdečně zve Viki Sklář za JOYFUL NO!SE.

Videosestřih z loňského ročníku https://youtu.be/rQonVn2-WFIs

Videosestřih z loňského ročníku https://youtu.be/rQonVn2-WFIs Stránky akce: www.brnogospel.cz/bgd

Stránky Runa Herholdta: http://www.runeherholdt.dk/

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám