Hlavní obsah

Brněnskému Sdružení Q je padesát let. Kulaté výročí připomene výstava

Novinky, Jaroslav Štěpaník
Aktualizováno

V roce českých osmiček je třeba připomenout i jednu nezanedbatelnou, zajímavou brněnskou osmičku. V roce 1968 bylo založeno Sdružení Q.

k výstavě

Článek

I když se jedná o sdružení významné, dnes početné i plné známých jmen, v širokém povědomí tak široce známé být nemusí. 

Zápis z ustavující schůze 5. listopadu 1968 hovoří o založení „široké a neuzavřené skupiny výtvarných umělců, spisovatelů a hudebníků.“ Třeba dodat, že účastníků této události byla vlastně hrstka: pouhých deset osob, ovšem výrazných osobností výtvarného umění. Zvlášť cennou ideou tehdy nové skupiny byla otevřenost a multioborovost. Sdružení ji za dobu své existence naplnilo snad nad očekávání otců zakladatelů.

Donedávna byl vznik Sdružení Q vázán ke květnu roku 1969, kdy Václav Zykmund, výtvarník, grafik, fotograf, teoretik a kritik sepsal provolání s názvem „Proč Q?“ – Tedy: proč? Za tajemným Q je třeba vzpomenout mnohostrannou osobnost Ludvíka Kundery. S V. Zykmundem si při volbě názvu jistě padli do noty. L. Kundera je autorem názvu Q , provolání sepsané V. Zykmundem je z ”qětna 1969”. Proto tedy Q v názvu a oslava letošního jubilea o půl roku dřív než se původně předpokládalo.

Sdružení se v průběhu let rozšířilo o širokou škálu osobností z více okruhů umění. Většina členů je z Brna a Moravy,dost však i z Čech i ze zahraničí. Sdružení koná výstavy, čtvrtletně vydává Kvé buletýn, který informuje o událostech a akcích, rozesílán je i přátelům a příznivcům. Informacemi, které přináší. je zajímavý i pro širší kulturní veřejnost.

Zatímco Jan Rajlich, starší, grafik a zakladatel Bienále užité grafiky. byl jedním z těch u základu Q sdružení, Jan Rajlich, mladší, téhož zaměření, za spolupráce manželky rediguje a dává Kvé buletýnu grafickou úpravu. Příležitostně je vydáván Q almanach, chybět nebude ten k padesátinám.

Výročí Sdružení Q, jehož snahou je propojovat různé oblasti umění, připomene a oslaví jubilejní výstava Quinquaginta. Půl století s Q 1968-2018. K vidění budou díla zakladatelu multioborového uměleckého sdružení Z. Dvořáčka, B. Laciny, J. Marka, B. Matala, J. Rajlicha, st., V. Reichmanna, M. Šimordy, V. Zykmunda a dalších již nežijících autorů. Hostem při vernisáži bude Marie Filippovová, spoluzakladatelka Sdružení.

Výstava se bude konat v Křížové chodbě a Rajské zahradě Nové radnice v Brně 6. – 25. září 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám