Hlavní obsah

Brněnská zoo dostala výjimku, lední medvědi budou mít nový domov

Novinky, Matěj Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnská zoo před nedávnem dostala možnost získat k samici ledního medvěda Coře ještě samce. Podmínkou však bylo, že výběh pro lední medvědy ještě letos projde nutnou úpravou. Radnice proto schválila výjimku a uvolnila na rekonstrukci část plánovaného rozpočtu.

Foto: Zoo Brno

Brněnská zoo může získat nového ledního medvěda, podmínkou je však úprava výběhu.

Článek

Zoo Brno je světově známá právě pro úspěšné odchovy ledních medvědů. Po úhynu samce Umcy v létě 2018 začala zoo hledat k samici Coře nového samce. Pro jeho získání je však nutné zvětšit bazény a rozšířit odstavný výběh. Než se podaří medvědy sblížit, může být jejich vzájemný kontakt značně agresivní a obě zvířata bude proto nutné držet zpočátku odděleně.

Vzhledem k nutnosti rekonstrukce expozice ledních medvědů ještě v tomto roce požádala Zoo Brno o přidělení finančních prostředků z volných zdrojů města, což dnes radní schválili. Podklady pro výběrové řízení by zoo chtěla mít připravené do konce května.

„Medvědinec z roku 1959 od významného architekta Otto Eislera byl tehdy považován za největší a nejmodernější v Československu. Lední medvědi tu žijí od roku 2006 a od té doby v něm samička Cora úspěšně odchovala 5 mláďat. Po uhynutí Umcy je nyní klíčové získat nového samce, a pokračovat tak v úspěšném odchovu. Proto jsme se rozhodli pro urychlené řešení,“ uvedl náměstek primátorky Brna Petr Hladík.

Reklama

Výběr článků

Načítám