Hlavní obsah

Březen plný zajímavých akcí připravila knihovna ve Vamberku

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší tajemství Třetí říše pojmenoval Milan Zacha Kučera svoji knihu, kterou 12. března představí v rámci Měsíce čtenářů v knihovně ve Vamberku. Na besedu s autorem a badatelem v oblasti záhad se specializací na II. světovou válku díky tématu jsou zváni především muži.

Foto: Knihovna Vamberk (archiv)

Vedoucí knihovny ve Vamberku Jaroslava Martinová se "svými" čtenáři.

Článek

Námětem pro knihu Největší tajemství Třetí říše se stalo ocelové město nacistů, nacházející se v Sovích horách v polském příhraničí nedaleko Broumova, a promítání autentických fotografií doplní tuto jistě zajímavou přednášku.  

Další výjimečná akce na sebe nedá v Městské knihovně ve Vamberku dlouho čekat.

Již 26. března přijde na řadu autorské čtení z knihy Už nejsem tvá dcera. Podtitul publikace Zpověď životní cesty adoptovaného dítěte napovídá nejen mnohé o tom, co bude sama Martina Čarnegová číst, ale také, co prožila. Jedná se totiž o autobiografickou knihu ženy, jež vlastní rodiče našla po 38 letech.

Knižní úryvky oživí beseda hlavní hrdinky-autorky s účastníky akce a určitě bude o čem diskutovat, protože Čarnegová, žijící v malé obci Útvirna u Toužimi, se zabývá numerologií, astrologií a pozitivním myšlením. Zřejmě dojde i na negativní věci jako je gamblerství, z něhož se vyléčil její partner Pavel Kohout.   

Hned o den později, tedy 27. března, je zde na programu tradiční březnová akce Noc s Andersenem s pestrým programem plným zajímavých činností, nechybí ani soutěže. Letošní noc věnují Janu Drdovi, jehož výročí si připomínáme.  

Knihovnice na pozvánce uvádějí, že se noc ponese na vlnách jedné z Drdových knih a má téma S čerty nejsou žerty aneb I ve Vamberku rádi řádí a bude to tajuplný večer plný pohádkového dobra, zla, dobrých skutků, her, napětí a radosti.  

Měsíc čtenářů se ve Vamberku „řídí“ mottem Knihy jsou němí učitelé... a vamberecké knihovnice se snaží čtenářům nabídnout nejen knihy a zážitky s nimi spojené, ale také příjemné prostředí, které pravidelně zkrášlují například výstavy. Březen patří Jitce Vondráčkové z Rychnova nad Kněžnou a jejím převážně černobílým fotografiím dětí.  

Radost z návštěvy této knihovny může znásobit případná návštěva knihovnické kavárny U bílého jednorožce. Vysvětlení, jak se dostal bájný tvor, obvykle zobrazovaný v podobě koně či antilopy s nápadným, dlouhým a šroubovitě krouceným rohem, do názvu, Vamberečtí jistě znají. Pro všechny ostatní nutno uvést, že tento symbol síly a čistoty je součástí znaku města.  

Dalšími březnovými akcemi, které je dobré zmínit, jsou tzv. bibliografické přípravy mládeže určené pro žáky prvního a druhého stupně základní školy. Slouží k podpoře zájmu o knihy a má je plně v režii vedoucí knihovny Jaroslava Martinová. Osobně navštěvuje jednotlivé školní třídy nebo naopak chodí žáci do knihovny a společně diskutují na předem daná témata. V březnu to bude svěrákovské Jaké je to v ČUDU pro menší děti a Já + Ty = MY pro ty starší.    

Během března se ve Vamberku také dozví, kdo se stane čtenářem roku 2014. „Účastníky soutěže, která má celostátní měřítko, jsou především pilní čtenáři, jejichž rukama prochází spousta knih,” řekla Marcela Poláčková z oddělení dospělých a pokračovala: „V naší knihovně vybíráme zejména z nejmladší čtenářské generace. Letos se jedná zhruba o 150 účastníků. Čtenáři roku obdrží cenu v podobě zajímavé knihy a vedle toho další dárky, mezi nimi kalendář o knihách.” 

Reklama

Výběr článků

Načítám