Hlavní obsah

Botanická zahrada v Brně zve na výstavu masožravých rostlin

Novinky, Hana Nehybová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pěstování masožravých rostlin je velmi zajímavým koníčkem. Přesvědčit se o tom můžete na výstavě masožravých rostlin, která začne ve čtvrtek 26. května ve sklenících Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Foto: Hana Nehybová

Mucholapka - tato královna masožravých rostlin dokáže svou kořist sklapnout i během půl vteřiny

Článek

Masožravé rostliny patří mezi velice zajímavé skvosty přírody. Jsou velmi dekorativní, pyšní se rozmanitými tvary a barvami. Jedno však mají společné - schopnost lapit a pozřít živočišnou kořist. 

Masožravky fungují stejně jako jiné rostliny, tedy získávají živiny z půdy. Svou schopností „jíst živočichy“ se vyrovnávají s tím, že rostou na půdách chudých na živiny. Tyto rostliny tedy loví hmyz jen jako doplněk výživy, který podporuje zbarvení a kvetení rostliny. 

K lapání kořisti slouží masožravým rostlinám několik typů pastí se zcela odlišným mechanismem, např. lepkavé listy, váčky i důmyslnější nadzemní pasti, které kořist sklapnou během zhruba jedné vteřiny.  

Masožravé rostliny lze pěstovat i doma. Pro začínající pěstitele těchto unikátních rostlin je doporučována zejména nenáročná rosnatka (Drosera). Základem úspěchu je vhodný substrát, světlo a dostatečná vzdušná vlhkost, rostliny nesmí vyschnout. Ideální je pěstování v pokojovém skleníčku a zalévání odstátou, měkkou vodou, popřípadě vodou dešťovou. 

Od čtvrtka 26. května se ve sklenících Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně (http://www.sci.muni.cz/bot_zahr) koná ve spolupráci s pěstiteli prodejní výstava masožravých rostlin. 

Při této příležitosti si mohou návštěvníci prohlédnout také všechny skleníky i areál botanické zahrady. Součástí výstavy je i prodej masožravých rostlin, kaktusů a dalších zajímavých rostlin.

Jedinečná výstava, kde je možné získat ucelený pohled na masožravé rostliny, bude otevřena každý den od 9 do 18 hodin. Výstava končí v pátek 3. června. 

Reklama

Výběr článků

Načítám