Hlavní obsah

Bota na jihoafrickém pobřeží sloužila námořníkům jako schránka na dopisy

Novinky, Jan Šťovíček

O historii i současnosti, o horách, lidech a národních parcích Jihoafrické republiky bude úterní přednáška (20. října) v královéhradeckém Adalbertinu od 18 hodin. Součástí promítání bude i krátkometrážní film o Lesothu.

Foto: CK Adventura

Portugalský mořeplavec Bartolomeu Diaz. V roce 1488 objevil mys Dobré naděje a v květnu 1500 tam zahynul. Zřejmě věděl, proč mys pojmenoval "Bouřlivý"

Článek

Kolem Afriky do Indie

Začátkem roku 1488, když portugalský námořník Bartolomeu Dias plul na jih a hledal nejjižnější bod Afriky, minul v bouři mys Dobré naděje i Střelkový mys. Vracel se pak na sever a na africkou pevninu narazil podstatně východněji.

První evropské lodě si vybraly pro přistání výraznou zátoku, která dostane později název Aguado de Sao Bras či anglicky Mossel Bay, Mušlový záliv. Nevíme, jak dlouho se zdržela Diasova výprava při prvním přistání na africkém kontinentu, ale jisté je, že po půlroční plavbě potřebovaly malé plachetnice důkladnou opravu a břeh Mossel Bay k tomu poskytoval dost dřeva, pitné vody a nakonec i čerstvé maso ze stád domorodců.

Neobešlo se to bez sporů, kdy námořníci nerozuměli Křovákům a domorodci Portugalcům, což dopadlo tak, jak dopadnout muselo: rozzlobený Křovák trefil  jednoho z námořníků kamenem do hlavy a ti na oplátku začali bezhlavě střílet z kuší. V místě, kde se roku 1488 poprvé dotkla evropská noha jihoafrického pobřeží, se vzápětí stala vražda.

Nedá se říct, že by si z toho Portugalci něco dělali. Naopak, v následujících letech se z Mossel Bay stalo vyhledávané přístaviště a útočiště při plavbách do Indie, minimálně do roku 1652, kdy Holanďan Ian van Riebeeck založil Kapské město.

Mějte se na pozoru u Kalkaty!

Obliby Mossel Bay využil v roce 1500 kapitán Pedro de Ataide při návratu z Cejlonu, který potřeboval ostatním portugalským kapitánům předat varovnou zprávu o nepokojích a povstání v Indii.

Obsáhlý dopis nechal ukrytý ve staré botě, pověšené na stromě nedaleko pobřeží a ten byl o rok později skutečně nalezen. V době bez telegrafů námořníci objevili skvělý systém komunikace a jihoafrický strom byl brzy důležitým místem, kde si kapitáni pravidelně předávali důležité informace.

Poste restante

Na frekventovaných místech po celém světě časem vznikla celá síť poštovních stromů, kde námořníci často zanechávali i svou soukromou poštu, a naopak s sebou vzali dopisy, které byly adresované stejným směrem.

V 18. století tak po osmnácti měsících doputoval k adresátovi na britské obchodní lodi krátký dopis: "Drahý Jime, kam's dal sekeru? S láskou Tvá Jane". A zatímco po oceánech rok putovala odpověď: "Moje nejdražší Jane, nač potřebuješ sekeru? Tvůj oddaný Jim", dostal Jim další dopis: "Milý Jime, sekeru jsem našla. Kam jsi schoval vědro?"

První poštovní úřad v jižní Africe

Narozdíl od Kolumbovy Santa Marie či Magalhesovy Victorie nikdo neví, jak se jmenovala loď Bartolomea Diaze. A tak v roce 1988, pět století po portugalském objeviteli, vyplula z Lisabonu replika středověké karaky, obeplula mys Dobré naděje a doplula do Mossel Bay.

Dnes je součástí námořního muzea v Mušlovém zálivu a na přídi nese jméno "Bartolomeu Diaz". V areálu muzea, jehož značná část je v přírodě pod širým nebem, se nalézá i funkční poštovní schránka, stylizovaná do podoby kamenné boty. Poštovní strom tak plní svou funkci dodnes, jako památka na lidi, kteří před stovkami let měli úplně stejné všední starosti, jako my dnes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám