Hlavní obsah

Bosou nohou téměř pohádkovým zážitkovým Zeměrájem

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slečna u pokladny trpělivě a s úsměvem vysvětluje návštěvníkům, kterak hledat poklad v zemi připomínající Tolkiena. Rodiče se snaží vstřebat informace, děti už by se rády rozeběhly po areálu, nabízející nepřeberné možnosti vyžití. Zeměráj u Kovářova není záležitost hodiny, strávíte tu celý den.

Foto: Vratislav Konečný

Zěměráj to napohled

Článek

Areál má vlastní měnu – jeden SMÍŠEK se rovná deseti korunám. Tím se platí na jednotlivých předváděcích místech i v hospodě. K zakoupení je u pokladny nebo v prodejně u hospody, neproměněné možno zase vyměnit zpět.

Zážitkový park Zeměráj, ležíci nedaleko Orlické přehrady u Milevska,  je koncipován jako archeoskanzen, kde nejen vidíte, jak se bydlelo v 11. století, ale také si můžete vyzkoušet řadu řemesel, tehdy normálních denních činností lidí, bydlících v dřevěnicích vymazaných blátem se střechami pokrytými slámou. Skanzenem o rozloze přes 9 hektarů vás provázejí dvě hry, cesta za pokladem a tajemné kameny. Balvanů je v krajině spousta, jsme v kraji mezi Milevskem a Sedlčany, které se říká kraj bludných balvanů.

Jděte do háje

Prvním zastavením je posvátný háj s modlou bůžka, jakou uctívali v předkřesťanské době naši předci. Souznění s přírodou, úcta ke stromům, vodě, zvířatům byla vytlačena nástupem jednoho boha a stále přísnějšími pravidly, zákazy a příkazy.

Na dubech kolem bůžka visí desítky hliněných amuletů, které si v Zeměráji  můžete vyrobit. A pak už je to jen o umu a důvtipu spojené s dovedností a obratností.

Skládání různých dřevěných hlavolamů, některé dají zabrat, a vztek rozhodně k řešení nepomůže. Ve vesnici následuje ukázka pletení náramků, mletí zrní, tesání klád či vrtání nebozezem do prken, výroba nádob na hrnčířském kruhu. Vše můžete zkusit.

Bosá stezka vyvolává všeobecné nadšení

Putujete od jednoho k druhému, k tomu stále nějaké hlavolamy týkající se přírody, poznávání kytek, ptáků, zvířat, až doputujete k rybníčku. Tady u laviček leží desítky párů bot, je tu nástup na kilometr dlouhou stezku Naboso. Jdete, běžíte, couráte se po různém povrchu, vodou, blátem, po kamíncích, hlíně, nádherně vám to masíruje plosky chodidel. A zase se cestou něco dozvíte, na stromech visí velké siluety dravců, k tomu další naučné tabule.

Přitom stále hledáte ukryté indicie, které je potřeba zanést do pokladové mapky.

Na stezce je stále plno, je to výborný nápad, někteří ji absolvují několikrát. Dalším zastavením, kde se koncentruje dost lidí, je herna předělaná z bývalého mlýna. Pískoviště uvnitř budovy, s množstvím her, vše zaměřeno na zručnost a důvtip, vše ze dřeva, další vychytávky jsou na louce kolem.

Hospoda je v bývalé stodole, mají velmi chutné pokrmy, žádná těžká jídla, zeleninu kombinovanou s masem. Další vyžití je na louce pod hospodou, vyjmenovat, na co vše narazíte, nelze.

Závěr areálu patří dřevěnému kůlovému bludišti a velkému pískovišti, kde si můžete zaarcheologovat. Vyhrábnout si hliněný střep, minci, kůstku vyvolává v dětech nadšení. A dospělí se zatím mohou věnovat třeba mobilování.

Zeměráj je výborně koncipován, má se prý rozšiřovat, místa pro další předvádění je dost, ale musí k tomu být parta opravdových nadšenců. Ono to s nervózními návštěvníky není někdy zrovna med.

 www.zemeraj.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám