Hlavní obsah

Bojíte se snášet? Nebojíme, zněla odpověď mikulovským kinem

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý minulý týden patřil Mikulov již počtvrté filmovému festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět 2013. Letošní ročník s provokativním podtitulem Bojíte se snášet? měl za cíl otevřít debatu o sílící netoleranci, rasismu a diskriminaci.

Foto: archiv Město Mikulov

Beseda se studenty během filmového festivalu Jeden svět

Článek

Festival cílí jak na dospělé příznivce dokumentárních filmů, tak i na mladší diváky – žáky základních a středních škol. Snímky pro školy vybírají odborníci na sociální výchovu ze sdružení Člověk v tísni, které festival pořádá.

Kategorie Jeden svět dětem byla rozdělena na dvě projekce (8–11 let a 12–14 let), které obsahovaly kratší snímky, zaměřené na téma rodiny, vzájemné pomoci a soudržnosti.

„Do festivalu se zapojila více než tisícovka žáků z mikulovských základních škol a také studenti a učni z Gymnázia, SOŠ a SOU Mikulov. Součástí každé projekce byla i debata, do které se zapojili a mohli vyslovit své postřehy a názory,“ upřesnila Sylva Chludilová, produkční akce.

Film pro studenty volila přímo škola. Tím nejnavštěvovanějším byl snímek Na divokém severu, sonda úspěšného režiséra Davida Vondráčka o sociálních nepokojích a problematice soužití většinových obyvatel a romské menšiny v řadě měst Šluknovského výběžku. 

Projekce pro veřejnost nabídla výběr ze šesti dokumentů. Oficiální zahájení festivalu bylo doplněno i hudebními vystoupeními místních rockových kapel – dívčí formace Wild Eggs, skupiny Do Zdi a chlapecké kapely Mrs. HiLL. Celotýdenní filmový maraton pak zakončilo nedělní vystoupení hudebního propojení dvou dechů z dvou hudebních světů Duo Deši.

„Jsme rádi, že festivalu roste rok od roku návštěvnost, a Mikulov bude tento projekt i nadále podporovat. Je důležité v současném světě plném komerce poukazovat i na sociální hodnoty, toleranci a porozumění,“ dodal k festivalu starosta města Rostislav Koštial.

Reklama

Výběr článků

Načítám