Hlavní obsah

Bohuslav Mašek ze Západočeské univerzity v Plzni obdržel Cenu ministra školství

Novinky, Alena Lochmannová

Profesor Bohuslav Mašek z Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni převzal ve čtvrtek 27. listopadu v Praze Cenu ministra školství, mládeže a tělovýchovy za mimořádné výsledky výzkumu, experimentálního vývoje a inovací za rok 2014.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

Odborná komise vybrala Bohuslava Maška mezi pět laureátů z celkem 17 nominací.

Článek

Bohuslav Mašek získal ocenění ministra za výzkum o materiálech, který kombinuje s vývojem progresivních technologií. Vznikají tak produkty s mimořádnými vlastnostmi, pro jejichž výrobu jsou vyvíjeny zcela nové a nekonvenční výrobní postupy.

Za originální výsledky dosud obdržel Bohuslav Mašek celkem devět patentů, z toho tři v USA a jeden v Německu. Dalších devět patentových přihlášek je v současné době v procesu hodnocení.

K úspěchům profesora Maška náleží také celá řada technických inovací různých stupňů, na jejichž vývoji se podílel a které byly odzkoušeny společně s průmyslovými partnery a zavedeny v praxi. Mezi ně patří například lopatky pro generátory Siemens, tažení podvozkových dílů zatepla z tlustých plechů pro Evobus Mercedes, tenkostěnné titanové lopatky pro východní trhy či výkovky ze superslitin pro italské odběratele.

Profesor Mašek na Fakultě strojní ZČU založil a vede Výzkumné centrum tvářecích technologií FORTECH. Jeho hlavní zásadou je výzkum prováděný v doposud neprobádaných oblastech technologií a kombinování nekonvenčních technologií s využitím nových poznatků o inovativních materiálech, zejména moderních ocelí.

Letos v říjnu získal tým FORTECH pod vedením Bohuslava Maška zlatou medaili na mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně v kategorii Nejlepší inovační exponát vzniklý ve smluvní spolupráci firem s výzkumnou organizací. Porotu zaujala dutá hřídel z ultra-vysokopevné oceli,  na níž centrum FORTECH spolupracovalo s Fraunhoferovým institutem IWU pro obráběcí a tvářecí stroje v Chemnitz. Její potenciální využití v praxi je široké – jednou z možných oblastí jsou například pohonné systémy v automobilovém průmyslu.

Cena ministra školství za výzkum má za cíl zviditelnit přínos výsledků oceněných, které mají mnohdy nejen národní, ale i mezinárodní charakter. Slouží rovněž k posílení povědomí široké veřejnosti o práci a vynikajících výsledcích českých vědců.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám