Hlavní obsah

Bohumínské lávky již mají svá jména

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svá vlastní jména mají v Bohumíně dvě lávky pro pěší, a to konkrétně v městské části Pudlov a Starý Bohumín. Zastupitelé města názvy schválili letos v únoru.

Foto: Pavel Čempěl

Starobohumínská lávka

Článek

Staronový název získala Antošovická lávka přes řeku Odru, která v městské části Pudlov spojuje Bohumín s Antošovicemi.

"Lávka leží v místech, kde v minulosti fungoval pouze převoz, a na druhou stranu jste se mohli dostat za jednu korunu. Vůbec první lávka se v těchto místech objevila kolem roku 1947 jako součást plynovodu," uvedla Miroslava Šmídová, vedoucí organizačního odboru bohumínské radnice s tím, že lidé jí odjakživa říkali Antošovická lávka.

Současná lávka je z roku 2000. Nahradila svou předchůdkyni, kterou v roce 1997 při povodni natolik poškodila řeka Odra, že ji město muselo nechat strhnout. Vybudování lávky nové i s příjezdovou cestou a osvětlením stálo tehdy 11 miliónů korun.

Pojmenování se dočkala i pěší lávka ve Starém Bohumíně. U této lávky město rozhodlo o názvu Starobohumínská.

Původně se počítalo s tím, že by úřední pojmenování mohlo mít i všech jedenáct bohumínských mostů. Jenže anketa mezi obyvateli ukázala, že by to bylo zbytečné. 

Reklama

Výběr článků

Načítám