Hlavní obsah

Bohumínské děti poznávají tajemství chemie a fyziky už v mateřské škole

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až sto tisíc technicky vzdělaných lidí chybí na českém trhu práce. Důvodem je neochota dětí studovat přírodovědné obory. Bohumín proto zasvěcuje do tajů chemie a fyziky už ty nejmenší. Pomocí zábavných pokusů u nich vytváří vztah k vědě.

Foto: Stanislava Krpcová
Článek

Ještě neumějí psát ani číst, ale pokusy zvládají na jedničku. Děti ze dvou bohumínských mateřinek si vzala pod svá křídla Základní škola na třídě Dr. Edvarda Beneše a interaktivní formou je učí základům chemie a fyziky. Projekt nazvaný Badatelský inkubátor podpořil kromě samotného města i Moravskoslezský kraj.

Jeho prostřednictvím si mohou děti například vyzkoušet, které věci plavou a které se potápí či na které předměty působí magnetická síla. Z dotací projektu a za finanční podpory města pořídila škola experimentální sady pro přírodovědné bádání a děti se jednou v měsíci mohou věnovat pokusům, buď v prostorách školek, nebo v chemické laboratoři základní školy.

„Do projektu se zapojila zhruba stovka dětí, kromě předškoláků se jej účastní i naši třeťáci. Cílem je naučit děti klást si otázky o okolním světě a vyhledávat k nim odpovědi založené na důkazech,“ uvedla pedagožka Stanislava Krpcová, autorka a realizátorka projektu.

Badatelský inkubátor odstartoval už loni, na začátku letošního roku se do něj zapojili při společné lekci i rodiče dětí. Projekt bude pokračovat na jaře venkovními experimenty v areálu školního dvora a v zahradách mateřských škol. Počítá se i s exkurzí do ostravského Světa techniky.

Díky dotaci Moravskoslezského kraje nemusí rodiče dětí za tyto nadstandardní aktivity platit.

„V letech 2001 až 2015 se počet vysokoškoláků v Česku zdvojnásobil, přitom na technických vysokých školách se počet studentů zvýšil jen o jedenáct procent. Už nyní je situace v některých firmách, které marně hledají schopné absolventy technických oborů, kritická. Problém s nedostatkem odborníků by v budoucnu mohl ještě gradovat, je tedy nutné ke studiu technických oborů přitáhnout nové žáky. Proto cílíme naši finanční podporu do vzdělávání dětí, aby ztratily před nepopulárními předměty ostych a získaly k nim pozitivní vztah,“ vysvětlila tisková mluvčí Moravskoslezského kraje Petra Špornová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám