Hlavní obsah

Bobrům kanadským se v brněnské zoologické zahradě daří

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden se v brněnské zoo narodila bobří čtyřčata. Skupina se tak rozrostla na 10 členů. V současné době ji tvoří dospělý pár, 3 předloňská mláďata, 1 loňské a 4 letošní.

Foto: Jiří Smutný

Venkovní bobří areál

Článek

Bobři se většinou rodí v květnu, ale tentokrát to vyšlo až na konec června. Zatím jsou mláďata ukryta ve vnitřní expozici. Než se objeví ve venkovním bazénu, musejí se napřed naučit potápět, což chvíli potrvá. Po narození totiž bobři neumějí ani plavat. Když se to naučí, plavou jen po hladině. Plavat pod vodou zvládnou až po několika týdnech.

Bobrů se obvykle rodí 1 až 4. Tentokrát to tedy bylo statistické maximum. Není to ale rekord. V roce 2013 se v brněnské zoo narodila šesterčata. O mláďata se starají nejen rodiče, ale i ostatní příbuzní. Bobři jsou zvyklí žít ve skupinách a vzájemně si pomáhat.

„Bobři jsou od přírody velmi aktivní a nám chovatelům svou pílí občas přidávají práci, protože vynášejí naplaveniny ze dna jezírka a nosí je k výpusti, kterou záměrně ucpávají za účelem zvednutí hladiny,“ říká chovatel Miroslav Walter.

V brněnské zoologické zahradě se bobrům dlouhodobě daří a mláďata se objevují každoročně. V roce 2010 zoo dokonce získala za odchov bobrů třetí místo v rámci ocenění Bílý slon v kategorii Odchov roku. V nejbližších týdnech bobry čeká první veterinární prohlídka.

Reklama

Výběr článků

Načítám