Hlavní obsah

Blíží se šestý ročník Lednice Festu

Novinky, Tomáš Pícl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Lednici na severním Plzeňsku proběhne 19. července 2014 další ročník Lednice Festu, který spojuje fotbalový turnaj a večerní rockový festival.

Článek

Je tomu už mnoho let, kdy se parta lidí v Lednici rozhodla obnovit zašlou slávu akcí, které se v této vesnici na severním Plzeňsku dříve pořádaly, a započít novou tradici. Začalo to uspořádáním dětského dne. Uplynulo pár let, z tehdejších dětí jsou dospělí lidé, kterým už dávno zaschnul inkoust na řidičáku, ale co je nejdůležitější, právě ti se rozhodli v akcích pokračovat a ještě je značně zmonumentalizovat. Právě díky tomu se Lednice Fest dočká 19. července 2014 už šestého ročníku. 

Jako každý rok, i tentokrát se hned ráno sjedou do vsi fotbalové týmy z celého okresu, aby změřily síly v malé kopané. Velkých změn dohnalo hřiště. Dřívější hrbolatý plácek byl na jaře díky svolané brigádě zarovnán. Dovezla se nová hlína, na ploše se během několika víkendů pohybovaly desítky lopat a hrábí a výsledkem je nádherná hrací plocha. V době, kdy se takové plácky budují téměř výhradně s umělým povrchem, je hřiště s travnatým povrchem, o který několik měsíců důkladně pečoval fanatický fotbalový aktivista Václav Pícl, skutečným balzámem pro oči. 

Po skončení fotbalového turnaje bude následovat tradiční rockový festival. Lednice je známa nejvyšší počtem metalových kapel na jednoho obyvatele, a tak opět vystoupí obě domácí kapely doplněné o dva zajímavé hosty.

Z Plzně přijede skupina THE KOMPOT, která je reinkarnací zaniklé skupiny Wildside a mnohých dalších předchůdců. Ač jde o novou kapelu, je tvořena zkušenými muzikanty, kteří se vyžívají zejména v přímočarém rocku vycházejícím z těch nejlepších plzeňských tradic. Nedávno se zúčastnili soutěže Múza, ve které postoupili do diváckého finále. Kapela byla dosud k vidění především v Plzni, Lednice fest je tedy příležitostí, aby se kapela představila i v exotičtějších krajích. 

Vystoupí také skupina V.P.O.HO ze Zbiroha. Ta se zase netají náklonností ke klasickému heavy metalu 80. let, zejména pak k tvorbě legendární skupiny Vitacit s Milošem Dodo Doležalem. O pravou máničkovskou atmosféru tedy bude postaráno. O dobře fungující družbě mezi kapelami svědčí to, že v srpnu zase pojedou obě lednické kapely zahrát zase do Zbiroha. 

Domácí GREYMON měl původně v plánu představit v Lednici své nové cédéčko, přípravy se však značně opozdily, a tak bude vystoupení probíhat tak, jak je u této kapely, která je na scéně zaběhlá už 14 let, v posledních letech zvykem. Posluchače čeká tradiční set plný energickéhomelodického heavy rocku plného instrumentálních vyhrávek, trojhlasých sborů, metaforických textů a nakažlivých refrénů.

Letos festival uzavře další domácí kapela, a to AVIDITY FOR... Kapelu před lety založili muzikanti, kteří v 90. letech hráli ve známém heavymetalovém Arbesu. V nové skupině se ale věnují symfonickému metalu doplněném o thrashmetalové riffy a pompézní (téměř až filmové) aranže. Po dvou změnách v sestavě jede kapela na plný plyn a vedle úspěchu na soutěži Múza se stále častěji dostává do lineupů prestižních festivalů, ale nadále zůstává i ozdobou regionálních akcí. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám